Genel

Evleneceklere Devletten Çeyiz Parası! Çeyiz Parası Nedir? Nasıl Alınır?

Evlenmek üzere olan ancak anne babasını kaybetmiş ve yetim aylığı kesilecek olan kadınlar çeyiz parasını merak ediyor. Tek bir sefere mahsus ödenen çeyiz parası başvuru şartlarını yerine getiren kadınlara ödeniyor. 2008 yılından beri yapılan SGK tarafından ödenen; Kimlik, Evlenme cüzdanı ve Başvuru yapılan kurumdan alınacak dilekçe ile başvurabileceğiniz çeyiz parası nedir yetim ve evlenmek üzere olan kadınlar çeyiz parasından nasıl yararlanabilir?

Çeyiz Parası Nedir?

Halk arasında çeyiz parası olarak bilinen devlet evlilik yardımı veya evlenme ödeneği, evlilik sebebiyle yetim aylıkları kesilecek olan kadınlara devlet tarafından, maaşının 24 katına kadar verilen toplu paradır.

Şartları Nelerdir?

  • Çeyiz parası, anne ya da babasını kaybedip, yetim aylığı almakta olan ve evlilik yapan kadınlara bir defaya mahsus olmak üzere verilmektedir.
  • Yani kişinin yapacağı her evlilik için ayrı ayrı çeyiz parası ödenmiyor. Diğer yandan çeyiz parası için yaş sınırı bulunmazken, erkekler bu uygulamadan yararlanamıyor.
  • Çalıştığı için yetim aylığı almayan kadınlar da çeyiz parası alamıyor.
  • Evlenen kadın yetim maaşını 4/C (emekli sandığı) sigorta kolundan alıyorsan aylık maaşının 12 katı kadar çeyiz parası alabilir.
  • Diğer yandan evlenen kadın eğer, 4/A (SSK) ya da 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan yararlanarak maaş alıyorsa maaşının 24 katına kadar çeyiz parası alabilir.