Kamu

Hemen borcunuzu e-Devlet üzerinden öğrenin: Geliri düşük olanın siliniyor!

Corona virüsü pandemisi sürecinde devlet vatandaşlara çeşitli destekler sağladı. Ayrıca çıkan yapılandırma düzenlemesi ile beraber borçlara gelen gecikme zammı ve gecikme faizleri siliniyor. Binlerce kişiyi ilgilendiren Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor. Vatandaşlar borçlarını e-Devlet üzerinden öğrenebiliyorlar ve geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşların borçları siliniyor.

Türkiye’de milyonlarca vatandaşın çeşitli borçları bulunuyor. Devlete olan borçlar ile ilgili ise güzel haber geldi. Buna göre yapılandırma kapsamında bulunan GSS Prim borçları ile ilgili de düzenleme yapıldı.

Vatandaşların 31 Aralık 2021 tarihine kadar anapara borcun tamamının ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecek. Ayrıca 30 Kasım 2021’e kadar yapılacak gelir testi sonucunda, geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşların borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek.

Nisan 2021 ve öncesine ait GSS borçlarının yapılandırması için de başvuruya gerek bulunmuyor. Vatandaşlar, otomatik olarak yapılandırılan GSS borçlarını e-devlet üzerinden veya bankalar aracılığıyla öğrenebilir ve takip edebilirler.

Gelir testi nasıl yapılır?

SGK tarafından yapılan açıklamaya göre gelir testi; herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödeyemeyeceklerini; ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceğini belirleyen işlem gelir testidir. Vatandaşlar genel sağlık sigortalısı oldukları tarihten itibaren ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak testlerini yaptırabilirler.