Gündem

Afganistanlı Kadınlar Hakları İçin Taliban’ı Protesto Etti

Taliban’ın yönetimi elle geçirmesiyle birlikte Afganistan’dan göçler başladı. Günde binlerce vatandaşın ülkeyi terk ettiği düşünülüyor. Her gün ülkelerinden kaçan Afgan mülteciler kaçak yollarla ülkelerini terk etmeye devam ediyor. Taliban müdahalelerinin artmasıyla Afganlı kadınlar Kabil’de toplanarak Taliban’ı protesto ettiler.

Afganistanlı kadınlar Cumhurbaşkanlığı sarayının önünde bir araya geldi. Afganlı kadınlar, ellerindeki pankartlarla sloganlar eşliğinde Taliban’ı protesto etti. Ellerinde bulunan pankartlarda  ‘İş, eğitim ve siyasete katılım her kadının hakkıdır yazdığı belirtildi.

Reuters haber ajansının yaptığı bir araştırmaya katılan kadın hakları savunucuları, Afganistan'da yaşanan şiddet olayları, sağlık hizmetlerinin durumu ve yoksulluk gibi unsurları bu tespitlerine gerekçe gösterdi.

Taliban, Afgan Kadınlarının  Şeriat Kurallarına Uydukları Ve Örtündükleri Takdirde Kadınlara Saygı Göstereceklerini Açıkladı

1990’lı yıllarda Taliban’ın şeriat kanunları altında kadınlara ve ve kız çocuklarına sıkı yasaklar getirilmişti. Aynı yasakların tekrar gelmesinden rahatsız olan kadınlar Taliban’ı protesto etti. Taliban her ne kadar şeriat kurallarına uydukları ve örtündükleri takdirde kadınlara “saygı göstereceğini” açıklaması, endişeleri gidermedi. Taliban rejiminin 2001 yılında devrilmesinden bu yana kadınlar elde ettikleri hakların ellerinden alınacağı endişesi yaşıyor.

Taliban 1996’da başkent Kabil’i ele geçirdi ve ardından hızla kadınların günlük hayatta özgürlük alanını daralttı. Taliban rejimi sırasında kadınların çalışması, eğitim görmesi, yanlarında erkek akraba olmadan evden çıkması yasaktı. Taliban rejimi 2001 yılında devrilse de 2011 yılında Afganistan kadınlar için “dünyadaki en tehlikeli” ülke unvanını aldı.