Ekonomi

Tüketiciler Dikkat! Gizli Zam Uygulaması Tuzağına Düşmeyin

Pandemi dönemi ile birlikte vatandaşların temel gıda maddelerine yoğun talep göstermesi nedeniyle fahiş zam oranları gündeme gelmeye devam ediyor. Bu zamlar özellikle gelirinin önemli bir kısmını temel gıda maddelerinin alımına ayıran dar gelirli vatandaşları ekonomik olarak zorlamıştı.

Tepki çeken zamlar üzerine gıda firmaları gramaj zammına yöneldi. Fiyatlar sabit tutulsa da gramajların düşürülmesi ile gizli zam vatandaşlara yansıdı.

Yeni Şafak Gazetesinin haberine göre; Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aysın Ağaoğlu, gizli zam uygulamasını fark eden vatandaşların durumu Ticaret Bakanlığına bildirmesi gerektiğini önerdi. ” “Bu cezadan kurtulmak için gramaj değişikliğini açıkça belli eden ambalaj yapılması gerekir. Örneğin, 125 gramlık bisküvi 120 grama düşürüldüyse bunu dikkat çekecek şekilde ambalajda bunun belirtilmesi halinde cezadan muaf olur. Burada tüketiciyi yanıltan eski ambalajı devam ettirip, sadece ürünün miktarını değişik yazarak tüketiciler yanıltılıyor. Tüketici fark etmiyor. Tüketicilerin en büyük kozu mobil tüketici uygulaması ve haksız fiyat artışı uygulaması üzerinden bakanlığa ulaşabilirler” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Ağaloğlu, “200 gramlık fındık alıyordum. Önce 180’e sonra 160 grama düştüğünü gördüm. Ama paket aynı renk. Aynı boyut. Bunları deterjanlarda da görebiliyoruz.100 gramlık ayçekirdeği önce 80 sonra 74 grama düştü. Biz nasıl fark edeceğiz. Ayrıca ürünlerin raf etiketlerinde fiyat değişiklik tarihi ve kilogram birim fiyatı yazılmak zorunda. Orayı da kontrol etmek lazım. Burada tüketicilerin biraz daha bilinçli ve dikkati davranması gerekiyor.” dedi.