EkonomiKamu

Başvurana 600 TL para yatıyor: Çalışma ve geri ödeme şartı yok!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren haber… Çalışma ve geri ödeme şartı olmadan başvurana ödeme yapılıyor. İşçi, memur ayrımı yapılmadan tek sefere mahsus olarak hesaplara 300, 400 ya da 600 TL yatıyor. Söz konusu destek ödemesinden doğum yapan her kadın yararlanıyor. Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlükleri’ne ya da Sosyal Hizmet Merkezleri’ne yapılıyor. Ödemeler çocuk sayısına göre değişiyor.

Doğum yapan her kadına geri ödemesiz para desteği sağlanıyor. Ödemeler çocuk sayısına göre değişiyor. Belge ile başvuru yapılması gerekiyor. Doğum parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her doğum yapan TC vatandaşına veriliyor. Ancak doğum parası ilk çocuk, ikinci çocuk yada üçüncü çocuk olması durumuna göre farklılık gösteriyor. Rapor parası ise çalışan kişinin hamilelik nedeniyle yaklaşık 4 ay boyunca işe gidememesi dolayısıyla sigorta tarafından brüt tutar üzerinden verilen tutarı ifade ediyor.

DOĞUM YARDIMI KAÇ LİRA?

Kadınlara özel oluşturulan bu destek ödemelerinde doğum yapan annelere destek ödemesi yapılır. Mayıs 2015 tarihinden sonra doğmuş ilk çocuk içn 300 TL ödeme alacak vatandaşlar, ikinci çocuk 400 TL, üçüncü çocuk amacıyla ise 600 TL ödeme alacaklar.

Bu yardımı alabilmek için başvuru yapmak gerekiyor. Başvuru detayları ise şu şekilde;

DOĞUM YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Aşağıdaki link üzerinden indireceğiniz belgeyi doldurduktan sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine teslim edebilirsiniz. Bu şekilde gereken tutar hesabınıza yatacak ve yattığı an size mesaj gelecektir.

Aynı zamanda doğum yardımı desteğinin durumunu aşağıdaki E-Devlet ekranından da sorgulayabilirsiniz.

DOĞUM SONRASI RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?

Bu tutarın hesaplanması için birkaç formül bulunmaktadır. Bu formüllerden birisi şu şekilde;

Annenin doğumdan önce çalıştığı son 3 ay boyunca aldığı brüt maaşların ortalaması alınır ve elde edilen ortalama brüt ücretin üçte ikisi, annenin 30 günlük doğum izin ücreti olarak belirlenir. Bu tutarın 30’a bölünmesi ile günlük doğum izin ücreti bulunur. Günlük doğum izni ücretinin, izin süresi ile çarpılmasıyla annenin alacağı toplam doğum izni ücreti hesaplanmış olur.

Doğum parası genellikle çalışan işletmenin onay vermesiyle hesaba geçirilmektedir. Şirketin doğum izni bitene kadar onay verme hakkı vardır. Dolayısıyla doğum izninin bitmesinin akabindeki 2 hafta içerisinde tutar hesaba yatmaktadır.