Gündem

Koronavirüs Sebebiyle İptal Olan Düğünün Ücreti Geri Ödenir mi?

Heyecanla evlilik hazırlıkları yapan mutlu çiftlerin koronavirüs kabusu oldu. Düğünlerine bir kaç gün kala çiftlerden biri koronavirüs’ e yakalandığı zaman düğün iptal ediliyor veya erteleniyor. Düğün salonlarına ücretlerini ödeyen ancak evlenemeyen çiftler için önemli kararı Tüketici Hakem Heyeti verdi. Buna göre çiftler “öngörülmesi beklenmeyen olağanüstü bir durum nedeniyle tüketici sözleşmeden cayabilir” kararıyla parayı geri alabilir.

Borçlar Kanununa Göre

“Sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebeple ortaya çıkar ve sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olguları, kendisinden ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirir ve borçlu da borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden doğan haklarını saklı tutarak ifa etmiş olursa borçlu, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahiptir…”

“Bu durumda 04.09.2020 tarihli genelge sonrası Koronavirüs sebebiyle düğün, nişan, kına gecesi, sünnet düğünü vb. organizasyonları iptal olan kişilerin hukuki hakları saklıdır ve gecikmeksizin bu haklarını kullandığına ilişkin ihtarname, tüketici hakem heyeti başvuruları ve diğer yasal yollara başvurduklarını etkinlik organizasyon sahiplerine bildirmeleri ve hukuki süreci başlatmaları gerekmektedir.” İfadesine yer verilmiştir.