Gündem

Göcek’ te Korkutan Olay! Caretta Caretta Isırdı!

Muğla Göcek’ te korkutan bir olay yaşandı. Göcek tekne turunda denize giren ve 20 yıllık kaptanlık görevi yapan İlknur Asan’ı caretta caretta ısırdı. Konuya ilişkin yapılan açıklama sonrası diz altı kaval kemiğinde büyük yara oluşan kadını ısıran deniz canlısının yetişkin deniz kaplumbağası olduğunu belirtildi. Bacağından ısırılan Asan: “Göcek koylarında bu tip vakalara rastlanmıyordu. Aşırı tekne yoğunluğu hayvanları agresifleştirirdi” dedi. Kaptan İlknur Asan’ın önemli bir sağlık sorunu olmadığı belirtildi. Ancak bu durum denize girecek olan vatandaşları endişelendirdi.

Caretta Caretta’nın ısırdığı 20 yıllık kaptan İlknur Asar açıkladı

“Onun için bu koylarda gezi yapan tekne kaptan ve personeli, yolcularını uyarsın. Denize herhangi bir şekilde insan eliyle besin atılmasın ki hayvanlar doğal ortamında beslenmeye devam etsinler. 20 yıldır Ege ve Akdeniz sularında kaptanlık yapıyorum, deniz canlılarıyla ortak alanda yaşamayı gözlemledim ve öğrendim. Bu yüzden tekneme binen yolcuları ve diğer tekneci arkadaşları da aydınlatmaya çalışıyorum. İnsanlar ve tekne sayısı çoğaldıkça hayvanların yaşam alanları sınırlanıyor ve doğal olarak beslenme alanlarında rahat bırakılmadıkları için agresifleşiyorlar”

“Aşırı süratli araçlar ve yoğun tekne trafiği hayvanların dengesini tamamen bozdu. İleriki dönemlerde bu vakalarla daha çok karşılaşma ihtimalimiz yüksek. Kaplumbağalar ve deniz canlılarıyla ilgili gündeme gelen olayların yine yegane sebebi insan. Hayvanlar bu denizde yüzyıllardır yaşıyor, besleniyorlar kendi ortamlarında. Ne zamanki insanlar aşırı yoğunlukla onların alanlarını sınırlandırdı, hayvanların psikolojisi bozuldu. Onlar bunu ayırt edemeyecek durumda ve yüzen her şeyi besin kaynağı görüyor.” ifadelerinde bulundu.