Personel Alımı

2021 Bekçi Alım Şartları Nelerdir? Bekçi Alım Sınav Tarihleri Ne Zaman? Bekçi Başvuruları Nereden Yapılmakta?

Bekçilik, son yılların favori mesleği haline geldi haliyle bir çok vatandaş bekçi alımı şartlarını araştırmaya başladı. Bir çok genç vatandaşın öncelik verdiği mesleklerden bir tanesi haline gelen bekçiliğin alım şartları nelerdir? Bekçi alımı için KPSS şart mı? Bekçi alımı için gereken belgeler nelerdir?

Bekçi alımları için belirlenen sınav takvimi tarihleri Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden ilan ediliyor. Bekçi olmak isteyen adaylar öncelikle başvuruların açıklandığı tarihlerde e- Devlet üzerinden,http://www.pa.edu.tr sitesinden e devlet şifresi ile ön başvurularını yapabilmekteler. Ön başvuruları uygun bulunan adaylar öncelikle yazılı, ardından sözlü mülakatlara ve parkura katılarak puan elde etmektedir.

Bekçi olmak isteyen vatandaşlar bekçi alımlarına ilişkin başvuru şartlarını ve sınav takvimi tarihlerini Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden takip edebilirler.

Bekçi Alım Şartları Nelerdir?

Bekçi olmayı düşünen adayların bir diğer merak ettiği konu ise bekçi alımında istenen şartlar oluyor. Bu kapsamda;

2021 Yılı Bekçi Alımı Şartları;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

İlkokulu bitirmiş olmak,

Askerlik görevini yapmış olmak,

Kamu haklarından mahrum kalmamak,

Başvuru tarihleri itibaren, 18 yaşını doldurmuş ve 27 yaşından gün almamış,

Başvuru tarihi itibari ile herhangi bir siyasi parti üyesi olmamak,

Sağlık yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir sebep ile polis eğitim kurumlarından atılmamış olmak,

Memuriyete engel bir halin bulunmaması,

Sağlık yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,

Alkol, uyuşturucu yada uyarıcı devletdestekli.com madde tedavisi olmamış yada tedavi görüyor olmamak,

Silah taşımaya ve silah kullanmaya hukuki bir engelin bulunmaması,

Terör örgütlerinin eylemlerine, toplantılarına, yürüyüşlerine ve mitinglerine karışmamış ve desteklememiş olmak,

Ağır hapis yada 6 aydan fazla hapiste kalmış ve hırsızlık, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma, yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hüküm olmamak gerekmektedir.

Bekçilik Başvurusunda İstenen Belgeler

Bekçilik başvurusunda bulunacak olan adaylardan istenecek belgeler şu şekilde;

Sınav başvuru dilekçesi,

T.C kimlik belgesi fotokopisi,

Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu,

Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi,

Sağlık bilgilendirme formu

Diploma yada geçici bitirme belgesi,

Müracaat edilen il sınırlarına en az 1 yıldır ikametgah ettiğini gösteren belge,

Son 1 yıl içerisinde  çekinilmiş 4 adet biyometrik fotoğraf

Kendisi ve evli ise eşinin yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen engel hallerinin bulunmadığını ifade eden yazılı beyanlar,

Askerlik terhis belgesi,

Şehit yada vazife malulü olanların eş yada çocuklarından, şehitlik yada vazife malullüğü belgesinin ilgili kurumca onaylı örneği.

Bekçi Alımı Başvurusu Nereden Yapılır?

Bekçi adaylarının merk ettiği bir diğer konu ise bekçi alımı başvurularının nereden yapılacağı. Başvurular için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Polis Akademisi tarafından gerçekleştiriliyor. Bekçi olmayı düşünen adaylar, belirlenen tarihler aralığında Polis Akademisi resmi sayfası üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapılarak başvuruda bulunabiliyor. Ön başvuruların açıklanmasının ardından bu başvurular açıklandığında adaylar pa.edu.tr ve EGM bekçi başvurusu e-Devlet üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilir.

Bekçi Alımı İçin KPSS Puanı Şart mı?

Bekçi adaylarından KPSS puanı talep edilmemektedir. Onun yerine adaylar yazılı sınava alınarak mülakata tabi tutulurlar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınav 100 sorudan oluşmaktadır.

Bekçi Olmak İsteyen Adaylar İçin Boy Kilo Şartı Var mı?

Gece ve mahalle bekçisi olmak isteyen adaylar için başvuru sırasında istenen bir takım kriterler bulunmaktadır. Bekçi olmak isteyen vatandaşlar için istenen şartlardan en önemlisi boy ve kilo şartıdır. Bekçi olmak isteyen adayların beden kitle indeksinin 18-27 aralığında olması ve bu kritere uygun olmayan kişilerin elenmesi çok yüksektir. Beden kitle indeksi 17,9 ve 27,10 olan kişilerin bekçi olabilmesi pek mümkün değildir.

Bekçilik Sınav Ücreti Ne Kadar?

Bekçilik başvurusunda bulunmak isteyen adayların online hizmetler üzerinden ön başvuru yaparak 250 TL sınav ücretini belirtilen bankanın şubesinden ya da ATM üzerinden yatırması gerekmektedir. Şehit ve vazife mamullerinin çocukları ücret ödemeyecektir.

Bekçilik Sınavı Ücreti Nereye Yatırılıyor?

Bekçilik sınavı ücreti sadece Polis Akademisi Başkanlığı döner sermaye işletmesi müdürlüğünün hesabına Halkbank şubelerinde, internet bankacılığından ve ATM’lerinden alınıyor. Bekçi adaylarından başvuru esnasında talep edilen belgeler arasında yer alan ücretin yatırıldığına dair banka dekontunu talep edildiği için, adaylar ücreti yatırırken T.C kimlik numarası ile birlikte “Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı” için ücret ödediklerini belirterek ödemeyi yapmaları ve alınan dekontu başvuru sırasında yanlarında getirmeleri gerekmektedir.

Bekçi Sınav Tarihi 2021 Ne Zaman?

2021 yılı için Bekçilik sınav tarihleri henüz açıklanmamış olmakla birlikte bekçi sınav tarihlerini ve yapılan açıklamaları Ege Haber üzerinden takip edip öğrenebilirsiniz.