GündemSağlık

Koronavirüs Böbrek Yetmezliğine Neden Olur Mu?

Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir araştırma Koronavirüs geçiren hastaların yüzde 35 oranında böbrek sorunları geçirdiklerini ortaya koydu. Yapılan araştırmada covid-19 geçiren hastaların böbrek yetersizliği riskini arttırdığı ortaya çıktı.

Böbrek Hastalığı Riski Covid-19 Geçirenlerde Daha Fazla

Posta Gazetesinin Haberine göre; Koronavirüs geçirmiş kişilerin verileri incelendiğinde Covid-19 geçiren kişilerin, enfeksiyondan bir ila altı ay sonra böbrek yetersizliği ya da böbrek fonksiyonlarında önemli düşüşler yaşama riskinin diğerlerine oranla yüzde 35 daha yüksek olduğu görüldü. Yine aynı araştırmada , böbrek hastalığı riskinin Kovid-19 enfeksiyonunun şiddetiyle doğru orantılı olduğu gözlemlendi.

Yoğun Bakıma Yatan Hastalarda Böbrek Yetmezliği Riski Yükseliyor

ABD’de Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinin Gazi İşleri Bakanlığının sağlık sisteminde kayıtlı kişiler üzerinde yaptığı bir araştırmanın sonuçları 1 Eylül tarihinde Amerikan Nefroloji Derneğinin dergisinde yayımlandı. Buna göre ABD’ de hastalığı ağır geçiren hastalarda böbrek sorunları riski yükselirken,  virüsü özellikle çok yoğun atlatan ve yoğun bakım ünitelerine alınan hastalar için riskin arttığı ve Kovid-19 geçirmemiş kişilere oranla kronik böbrek hastalığı riskinin 7 kat, akut böbrek hastalığı riskinin 8 kat, son aşama böbrek hastalığı riskinin ise 13 kat yükseldiği belirtildi.

Amerikalı Uzmanlar pandemi döneminin en başından beri hastalık teşhisi konulan 38 milyon kişinin 510 bininin bir gün böbrek rahatsızlıklarına yakalanacağı tahmininde bulunuyor.