Gündem

Nipah Virüsü Nedir? Bulaşıcı Mı? Tedavisi Bulunuyor Mu?

Son günlerde görülen Hindistan’da ortay çıkan ve 12 yaşındaki genç bir kızın ölümüne neden olan  Nipah Virüsü endişe yarattı. Dünya çapında endişe yaratan virüsün etkilerinin ne olacağı merak konusu peki Nipah virüsü nedir? Semptomları nelerdir? Nasıl bulaşır? Detaylar haberimizde…

Nipah Virüsü Nedir?

Güneydoğu Asya’da ortaya çıktığı tespit edilen ve doğal kaynağının meyve yarasaları olduğu bilinen Nipah virüsü, gelecek senelerde yeni bir salgına neden olabilir gibi duruyor. Zoonatik bir virüs olan Nipah virüsü hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs. Enfekte kişilerde, Nipah virüsü, akut solunum yolu hastalığına ve ölümcül ensefalite kadar çeşitli hastalıklara neden olan virüsün ölüm oranı yüzde yüzde 40-75 arasında olduğu belirtiliyor. 75’lere kadar çıkma potansiyeli yüksek olan hastalığın henüz aşısı ya da bir tedavisi yok.

Nipah Virüsünün Semptomları Nelerdir?

Mide bulantısı, kusma, öksürük, soğuk algınlığı, solunum güçlüğü ve şiddetli dehidrasyon gibi diğer solunum yolu viral hastalıklarına benzediği belirtiliyor.

Nipah Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

Hindistan’daki yarasa örneklerinde de tespit edilen bu virüs, meyve  yarasalarının tükürüğüyle yayılıyor. Nipah virüsü, insanlara yarasalar ve domuzlardan bulaşabileceği gibi insandan insana da bulaşabiliyor. Meyve yarasaları, Nipah virüsünün taşıyıcısı olarak kabul ediliyor.