GündemSağlık

BioNTech 3. Doz Aşı Olmak Zorunlu Mu?

Vatandaşlar merakta Sağlık Bakanı Fahrettin Kocanın açıklamalarından sonra gözler 3. doz BioNTech aşısına çevrildi. 3. doz bioNTech aşısı zorunlu olacak mı? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada “2 doz mRNA (BioNTech) aşısı olan vatandaşlarımızın da hatırlatma dozuna ihtiyacı olacak” açıklamasını yaptı. 3. doz zorunlu mu? Detaylar haberimizde…

2 doz bioNTech aşısını yaptıranların merak ettiği bir diğer konu ise 3. doz aşının gerekli olup olmadığı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından vatandaşlar 3. doz aşının gerekliliği konularını merak etmeey başladı. Bakan Koca, ” , “2 doz mRNA (BioNTech) aşısı olan vatandaşlarımızın da hatırlatma dozuna ihtiyacı olacak” açıklamasında bulundu.

2. Doz Aşıdan 6 Ay Sonra Hatırlatma Dozu Yapılmalı

Aydınpost’un haberine göre; Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli açıkladı. Yaptığı açıklamada Midilli, ” Gerçek yaşam verileri (Amerika ve İsrail) özellikle bağışıklık sistemi daha düşük düzeyde yanıt verebilen ileri yaş grupları olmak üzere antikor hücrelerinin aşıların etkililiğinin altıncı aydan sonra azaldığını gösterdi. Bu nedenle Türkiye’de de belleği tazelemek ve güçlendirmek için aşıların etki düzeyini yükseltebilmek için ikinci doz aşıdan 6 ay sonra hatırlatma dozu yapılma kararı alındı” dedi. Uzmanlar 3. doz aşılama kararını ilk alan ülke olan İsrail’de vakaların eskisi kadar yüksek seyretmediğini açıkladı.

6 Milyon Vatandaşın Hatırlatma Dozu Bulunuyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçen gün yaptığı paylaşımda, “Ülkemizde hatırlatma dozu zamanı gelen yaklaşık 6 milyon vatandaşımız bulunmaktadır. Vakit kaybetmeden hatırlatma dozunuzu olmanızı istirham ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık 3. doz ile ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye’de ilk BioNTech dozları, nisan başında yapıldı. İkinci dozlar ise gecikmeli olarak haziran başında yapılmaya başlandı. İkinci doz tarihini dikkate alırsak ikinci dozdan sonraki 6 ay, kasım-aralık ayına denk geliyor. Dünyada İsrail, Amerika, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde 3. doz uygulaması başladı. 6 milyon kişi henüz hatırlatma dozunu yaptırmadı ancak bunların hemen hepsi Sinovac olanlar. Bu kişiler bir an önce ya Sinovac yaptıracaklar ya da BioNtec ile aşılanacaklar” ifadelerini kullandı.