Gündem

Eski kimliğini yenilemeyen varsa dikkat: Zorunlu oldu!

Kimliğini yenilemeyen ve ehliyetiyle kimliğini birleştirmeyen vatandaşlar gelişmeleri yakından takip ediyor. Kimlik ve ehliyetle ilgili yeni uygulama başladı. Yeni uygulamayla artık kimlik ve ehliyeti ayrı ayrı taşıma zorunluğu ortadan kalktı. Buna göre, kimlik ve ehliyet bir araya geliyor. Kimlik ve ehliyet birleştirme için belirlenen bir tarih var.

Hala ehliyetini yenilemeyenler, 2022’nin sonuna kadar yenileyebilecek. Nüfus cüzdanını çipli hale getirmek için de ilk etapta 2023 yılına kadar süre tanınsa da daha sonra bu kısıtlama kaldırıldı. Peki kimlik ve ehliyet birleştirme nasıl ve nereden yapılır? Kimlik ve ehliyet tek kart ücretli mi, ne kadar?

KİMLİK EHLİYET BİRLEŞTİRME RANDEVUSU ALMA

Ehliyet ve kimlik kartını birleştirmek için randevular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan randevu.nvi.gov.tr internet adresinden veya ALO 199 çağrı merkezinden alınabiliyor.

İnternetten randevu alan vatandaşlar, randevu sayfasında ‘SÜRÜCÜ BELGESİ RANDEVU AL’ bağlantısını tıklayarak ardından kişisel bilgilerini girmeli. İl ve ilçe seçimi yaptıktan sonra size uygun bir saati seçebilirsiniz.

KİMLİK EHLİYET BİRLEŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

Yeni tip sürücü belgeleri, ilçe nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunarak yeni çipli kimlik kartlarına yüklenebiliyor. Bu işlem için vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmıyor.

Fakat eski tip ehliyete sahipseniz bunun için 15 TL harç ücreti ödemeniz gerekiyor. Ayrıca sağlık raporu gibi bazı belgeler istenebilir. Bu belgeler için de ücret ödemeniz gerekebilir.

KİMLİK VE EHLİYET BİRLEŞTİRME İÇİN GEREKLİ BELGELER

Yeni kimlik kartı ve yeni ehliyeti olan vatandaşların birleştirme işlemi için herhangi bir belge ibraz etmeleri gerekmiyor. Sadece nüfus müdürlüğüne giderken yanlarında her iki kartı da götürmeleri gerekiyor.

Yeni kimlik kartı ve eski ehliyeti olan vatandaşlar ise birleştirme işlemi için nüfus müdürlüğüne; 4 adet biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve 15 TL’lik harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz götürmeleri gerekiyor.

YENİ KİMLİK RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Yeni kimlik çıkarma işlemleri için önce randevu almamız gerekir. Nüfus Müdürlüklerindeki yoğunluk sebebiyle başvurular randevu ile alınıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresi üzerinden başvuru da bulunabilirsiniz. Telefon ile Alo 199 arayarak randevu alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İnternetten randevu almanın avantajı; hangi gün, hangi saatte boş randevu olup olmadığını görebilirsiniz. Kişisel durumunuza göre istediğin gün ve saate randevu oluşturabilirsiniz.

YENİ KİMLİK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Yeni kimlik kartı başvuru esnasında sizden bazı evraklar istenecektir. Evrakları önceden hazırlayıp gitmeniz de fayda var. Aksi takdirde randevunuz iptal olabilir. Yeni kimlik için gerekenler listesini hazırladık. İşte yeni kimlik için gerekli belgeler:

Nüfus cüzdanı/kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi

Kurumların kendi mevzuatlarında kimlik yerine geçen belge

Bir adet biyometrik fotoğraf

Evrak kısmında en önemli detay biyometrik fotoğraftır. Normal vesikalık çekilip gitmeyin. Fotoğrafçıdan biyometrik olacağını söylemeniz gerekir. Aksi takdirde başvuru esnasında fotoğrafınız kabul edilmez.

KİMLİK YENİLEME ÜCRETLERİ

-Kimlik yenileme: 30 lira.

-Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 30 lira.

-Eskiyen kimliği değiştirme: 30 lira.

-Yeni doğan bebek için 1 ay içinde kimlik çıkarmak ücretsiz.

-Doğumdan itibaren 1 ayın sonunda bebeğin kaydı yapılmamışsa: 30 lira.

-Çipli kimlik kaybedilmişse: 60 lira.

-Eski tip kimlik kaybolursa: 30 lira.

PASAPORT YENİLEME ÜCRETİ 2021

-6 aylık olan 407.20 lira.

-1 yıllık olan 512.10 lira.

-2 yıllık olan 722.20 lira.

-3 yıl olan 950.20 lira.

-4 yıl ve üzeri (10 yıla kadar) 1265.40 lira.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ 2021

Eski tip ehliyet yenileme: 15 lira

Yeni tip çipli ehliyet yenileme: 270 lira