Gündem

mRNA Aşısı Nedir? Gebelere Uygulanmalı Mı? Antikorlar Anne Sütüyle Bebeğe Taşınıyor Mu?

California Üniversitesinden bir grup araştırmacının emziren anneler ile yaptığı bir araştırmada koronavirüs için geliştirilen mRNA aşılarının anne sütü ile bebeklere geçmediği gözlemlendi. United Press International’ın (UPI) haberine göre, Emziren annelerin BioNTech, Pfizer ve Moderna gibi mRNA aşısı yaptırdığında aşının bebeklere taşınmadığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, mRNA aşısı yapılmadan önce ve yapıldıktan sonra 7 emziren annenin 4 ila 48 saat sonra süt örnekleri incelendi. Emziren annelere ait 13 süt örneğinde mRNA’ya rastlanmadı. Araştırma ekibi, çalışmanın kısıtlı sayıda katılımcıyla yapıldığına vurgu yaparak, daha kapsamlı bir araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Uzmanlar, az miktarda mRNA’nın emzirme yoluyla bebeklere geçse dahi bileşenin “bebeklerin sindirim sistemi tarafından kırılacağını” ifade etti. Araştırmanın ayrıntıları, Jama Pediatrics adlı tıp dergisinde yayımlandı.

mRNA aşısı nedir?

BioNTech’in alışında kullandığı yeni teknoloji aşılarında mRNA  (messenger RNA veya kurye RNA) olarak bilinen teknoloji ile geleneksel aşılardan ayrılıyor. Kullanılan bu teknolojik yöntem ile virüsün genetik yapısı kodlanıyor. Uzmanlar kodlama yönteminin kullanılmasının diğer hastalıklar için  çığır açıcı bir gelişme olacağını düşünüyor.

Yeni teknoloji mRNA yöntemiyle geliştirilmiş aşılar, virüsün genetik kodunun bir bölümünü alarak hücrelere nüfuz edilmesi için yağ ile kaplanıyor.Bu sıvı insanlara enjekte edilerek virüsten alınan genetik kod insan hücrelerine aktarılıyor. Kullanılan aşı hücrelerin koronavirüsün hücreye ulaşmasını sağlayan dikensi proteinin kopyasını üretmeyi sağlıyor. Bunun sonucunda vücut bağışıklık sistemini harekete geçirerek antikor üretmeye başlıyor ve vücudun zararlı olarak algıladığı virüslerle mücadele ediyor.

Gebelere mRNA aşısı uygulanmalı mı?

Pandemi döneminde koronavirüs salgınından en çok etkilenen gruplar arasında hamilelerde bulunuyor. Aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ederken koronavirüs salgınından korkan birçok hamile kadın aşı olmaktan da çekiniyor. Bu konuda uzmanlar hamileliğin üçüncü ayından itibaren aşı olunmasını öneriyor.Aşının güvenli olduğunu belirten uzmanlar hamilelerin ve emziren annelerin de aşı yaptırması öneriliyor.

Yapılan araştırmalara göre COVID-19 aşıları içerisinde en çok veri BioNTech aşısında bulunmakta.