Gündem

Mu ve Delta varyantı paniği: Burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi belirtiler varsa dikkat!

Koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, ortaya çıkan Delta ve Mu varyantları paniğe neden oldu. Kış aylarına girilmesiyle grip ve koronavirüs belirtileri karıştı. Yeni ortaya çıkan varyantlarla birlikte bilinen koronavirüs semptomları da değişti. İngiliz profesör Tim Spector, soğuk algınlığı gibi benzeri belirtiler yaşayanlara test yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu. Spector, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve hapşırığa daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Koronavirüs belirtileri değişti. Koku ve tat kaybı gibi belirtiler ana semptom olarak görülürken şuan boğaz ağrısı, burun akıntısı ve hapşırığa daha çok dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılar yapıldı. İngiliz Profesör Tim Spector yeni koronavirüs belirtilerinin soğuk algınlığıyla benzer belirtiler taşıdığının altını çizdi.

Spector ”Soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlarla mücadele ediyorsanız, aslında bu Covid-19 olabilir” diyerek katıldığı televizyon programında varyantların ve aşının uygulanmasının ardından koronavirüs belirtilerinin değiştiğini söyledi ve kendini kötü hisseden herkesin test yaptırmasını istedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Spector, ”Birçok insan burun akıntısı veya boğaz ağrısını önemsemiyor ancak bu semptomlar COVID-19 belirtileri olabilir. Soğuk algınlığınız varsa bir düşünün. COVID olduğunuzu bilseniz de bilmeseniz de mesafenizi koruyun. Maalesef birçok insan bunun farkında değil. Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve hapşırma gibi şeylere dikkat etmeliyiz. Klasik üçlü öksürük, ateş ve koku kaybı bu günlerde daha nadir görülüyor” dedi.

Spector ayrıca, maske kullanmamak ve semptomları bilmememek ya da önemsememek vakaların artmasına neden oluyor açıklamasında bulundu.

DELTA VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

Koronavirüs salgını devam ederken, ortaya çıkan yeni varyantlarla ilgili incelemeler de yapılıyor. Yeni varyantlarla ilgili incelemeler yapan araştırmacılar son olarak Delta varyantını mercek altına aldılar.

Zoe Covid Semptom çalışmasını yürüten Prof Tim Spector, Delta varyantına yakalanmanın genç insanlar için daha çok kötü bir soğuk algınlığı gibi hissedilebileceğini söylüyor. Prof. Spector, Delta varyantına yakalanan gençlerin, kendilerini çok hasta hissetmeseler de virüsü bulaştırıp başkalarını riske atabileceklerine dikkat çekiyor.

Prof Tim Spector, aynı zamanda virüsün belirtilerindeki değişiklikleri de yeniden değerlendiklerini belirtiyor.

Baş ağrısı (yaygın)

Boğaz ağrısı (yaygın)

Burun akıntısı (yaygın)

Ateş

Tat ve koku kaybı belirtiler içine girmiyor