Ekonomi

2021 bitmeden araba almazsanız bir daha alamayabilirsiniz: Araba şirketleri peş peşe açıkladı!

Araba almak isteyenler için kötü haber geldi. Pandemi sürecinde fabrikalarında üretime ara veren şirketler şimdi de çip sorunu nedeniyle üretimi durduruyorlar. Bu kapsamda araç şirketlerinden peş peşe üretime ara kararı açıklanıyor. Çip sorunu nedeniyle araba fiyatlarının önümüzdeki dönemde artması bekleniyor.

Sıfır ve ikinci el araç fiyatları fabrikalardaki üretime bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Geçtiğimiz sene birçok fabrika pandemi nedeniyle üretimi durdurmuş bu da araç tedarik sıkıntısını beraberinde getirmişti. Bu sene ise çip sıkıntısı nedeniyle fabrikalar üretimi durdurmaya karar verdiklerini açıklıyorlar. OPEL ve Mazda bu kapsamda açıklama yapan şirketlerden ikisi. Fabrikalarda üretimin durmasının ise araç fiyatlarına olumsuz yansıması bekleniyor. Gelecek yıl çip sorunu nedeniyle araba fiyatları yükseliş gösterebilir.

OPEL 2022’ye kadar üretime ara verecek

Opel de çip tedariki sorunu nedeniyle Almanya’nın Eisenach kentindeki fabrikasında üretime 2022 yılına kadar ara vereceğini açıklamıştı. Konu hakkında yapılan açıklamada, üretime “tedarik zinciri durumunun izin verdiği ölçüde” gelecek yıl yeniden başlayacağı ifade edildi.

Mazda 2 fabrikasında durdurma kararı aldı

Japon otomobil üreticisi Mazda, yarı iletken çip tedarik sıkıntısı nedeniyle 2 fabrikasında üretimi durdurma kararı aldığı öğrenildi. Yapılan açıklamada, Japon firma bu ay ülkenin batısındaki 2 fabrikasında 10 gün üretime ara vereceği belirtildi

Çip Nedir?

Çip, bilgisayarlardan otomobile günümüz modern cihazlarının en önemli ve en pahalı bileşeni olarak değerlendirilen bir cihazdır. Pandemi döneminde “Yarı iletkenler” olarak da bilinen çiplerin üretimin zorlaşması ile çip tedariki zorlaştı. Bu da özellikle otomotiv sektöründe sıkıntılar yaşanmasına neden oldu.