Kamu

Emekli, engelli ve geliri olmayanlar dikkat: Başvurana ödediği paralar geri verilecek!

Türkiye’de vatandaşlara pek çok ekonomik destek hakkı tanınıyor. Birçok kişinin habersiz olduğu bu haklardan bir tanesi de emlak vergisi muafiyeti. Ülkemizde geliri olmayanlar, emekliler, engelliler ve gaziler, şehitlerin dul ile yetimleri emlak vergisi ödemek zorunda değil. Ödeme yapanlar ise 5 yıllık paralarını geri alabiliyorlar.

Bu sene ilk ödemeleri Mart ayında alınan emlak vergisi, arsa, ev, iş yeri gibi gayrimenkul sahiplerinden temin ediliyor. Ancak emlak vergisinin de şartları bulunuyor. Düzenlemeye göre, birden fazla konuta sahip olmayan, aylık geliri dışında başka bir geliri bulunmayan emekliler, ev hanımları, işsizler ve engelliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ancak bunun için Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olma şartının sağlanması gerekiyor.

5 yıllık ödemenizi iade alabilirsiniz

Peki, emlak vergisinden muaf tutulduğu halde ödemeyi yapanlar ne olacak? Bu durumda kişiler 5 yıllık geriye dönük iade alabilirler. Geri ödeme almak için belediyenin emlak birimine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’ dayanak gösterilerek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi gerekiyor.

Emlak vergisi nasıl öğrenilir?

Emlak vergisini e-Devlet sistemi üzerinden “İnternet Vergi Dairesi” bölümünden görüntüleyebilirsiniz.