GündemSağlık

Flaş Açıklama! Koronavirüs Aşısının Yan Etkilerine Dikkat!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hızla artmaya devam ediyor. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan virüs geçirdiği mutasyonlar ile etkinliğini her geçen gün arttırıyor. Bilim insanları ilk ortaya çıktığı günden itibaren covid-19’a çare bulmak için araştırmalar gerçekleştirdi. Bu kapsamda birçok aşı geliştirildi.

Delta Varyantı Tüm Varyantlardan Daha Dirençli

Ortaya çıktığı günden beri milyonlarca insana bulaşan ve 4.7 milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüs ile mücadele hala devam ediyor. Dünya genelinde 5 milyar dozdan fazla koronavirüs aşısı yapıldı. Ancak virüs hızla yayılarak ve mutasyon geçirerek etkinliğini arttırmaya devam ediyor. Özelikle ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan delta varyantı ile birlikte virüs daha fazla direnç kazanarak pek çok kişiye bulaşmaya devam ediyor.

Aşıların En Belirgin 4 Semptomu

İngiliz Bilim İnsanlarının yaptıkları araştırmalara göre, hazırlanan ve İngiltere Hükümeti’nin web sitesinde yer alan Sağlık Bakanlığınca belirlenen aşı sonrası 4 yan etkiye yer verildi. İlki koronavirüs aşısı olanların oldukça aşina oldukları enjeksiyon yapılan kolda ağrı, baş ağrısı, yorgunluk ve hafif soğuk algınlığı semptomları aşı olduktan sonra görülen yan etkilerden. İngiliz bilim insanları aşıların Kovid-19’a yakalanma oranını ve yakalanılsa bile hastaneye yatışı ciddi derece azalttığı kanıtlandı.