Kamu

e-Devlet Kapısı üzerinden kontrol etmeyen yandı: Sigortalı çalışanlar dikkat!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş sigortalı çalışıyor. Ancak sigortalı çalışanlar hizmet dökümlerindeki kodlar hakkında yeterli bilgiye sahip değiller. Bazı vatandaşların hizmet dökümlerinde yer alan Ş,K ve S kodları emekliliğe engel olabiliyor. Bu nedenle vatandaşların e-Devlet Kapısı üzerinden kodların varlığını kontrol etmesi gerekiyor. Öte yandan sisteme yeni eklenen Çalışma Hayatım” hizmeti sayesinde vatandaşlar artık ne zaman emekli olacaklarını da kolayca öğrenebiliyorlar.

Milyonlarca kişi emeklilik hayali ile sigortalı olarak çalışıyor. Ancak çalışan vatandaşların hizmet dökümünde S kodu varsa sigortalılıkları iptal edilerek emeklilik hayalleri suya düşebilir.

Hizmet dökümünde bulunan kodların anlamları

SGK hizmet dökümünde yer alan S sahte işyeri, Ş şüpheli işyeri ve K kontrollü iş yeri anlamına gelmektedir.
Hizmet dökümünde Ş kodu varsa bu iş yerinde sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti için ,iş yeri hakkında Kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim süreci başlatılır. Eğer sahte sigortalı tespiti yapılırsa hizmet dökümündeki ş, s kodu ile değişir. İş yeri sahte olarak kabul edilir. Bu durumda hizmet bildirimleri iptal edilir.

Çalışma hayatım

e-Devlet sistemi üzerine “Çalışma Hayatım” hizmeti eklendi. Söz konusu hizmet sayesinde vatandaşlar, iş arama, çalışmaya başlama, sigorta, emeklilik, mesleki yeterlilik gibi çalışma hayatını oluşturan tüm verilere ulaşabiliyorlar. Söz konusu hizmet üzerinde emeklilik prim gün sayısı ve emeklilik yaşı gibi kişiye özel bilgilere de yer veriliyor. Hizmetten faydalanmak için e-Devlet şifresine sahip olmak ve sisteme giriş yapmak gerekiyor.