GündemSağlık

Ebeveynler Dikkat! Çocuklarda ve Gençlerde Koronavirüs Vakaları Artışta

Uzmanlardan gençler için korkutan açıklama geldi. Aşı olmayan gençler de koronavirüs’ü ağır atlatabilir. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Covid-19’a yol açan SARS-Cov-2’nin bulaşıcılığı, mutasyonlar sonucunda arttı. Bu durum, özellikle eğitim yaşamında ve sosyal ortamlarda daha fazla vakit geçiren, hareketliliği yüksek olan çocuk ve gençlerde vakaların artmasına yol açıyor” ifadelerini kullandı. Uzmanlar aşı olmayan gençleri uyarıyor. Tam doz aşılarını yaptırmamış gençler de koronavirüsü ağır atlatacak.

Çocukların ve Gençlerin Aşılanması Hem Koruma Sağlayacak Hem de Virüs Yayılımını Engelleyecek

2019 yılının sonlarına doğru Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs genç yaşlı demeden bir çok insana bulaşıp hayatını kaybetmesine yol açtı. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, tam doz aşılarını olmamış gençleri ve ailelerini uyardı. Kayıpmaz, “Ailelerin 12 yaş ve üstündeki çocuklarına aşı yaptırmaları hem çocuklarının riskten korunmasını hem de virüsün yayılımının önlenmesini sağlayacaktır” ifadelerini kulandı.

Gençler de Koronavirüs’ü Ağır Geçirebiliyor

Gençlerin ve çocukların koronavirüse yakalanmadığı bilgisinin sanılanın aksine yanlış olduğunu vurgulayan Kayıpmaz, “Genellikle Kovid-19’u daha hafif geçirseler de çocuk ve gençlerin hasta olmadığına ilişkin bilgiler doğru değil. Hastalanmayacaklarını düşünerek çocuklarının maske, fiziki mesafe ve hijyen tedbirlerine uyumunu önemsememek hata olacaktır. Bu durum çocuk, aile ve toplum sağlığı için virüsün yayılımı noktasında risk oluşturabilir” dedi.

Çocuklarda Ve Gençlerde Aşılama Oranları Çok Düşük

Çocuk ve genç nüfusun aşılama oranlarının düşük olduğunu belirten Kayıpmaz,”Diğer yaş gruplarına göre aşılama oranının daha düşük olduğu çocuk ve gençlerde vaka görülme sıklığı artıyor. Bu durum, virüsün ev içinde bulaşmasına yol açıyor. Bu kapsamda, Kovid-19’un yayılımının önlenmesi için aşılanamayan 12 yaş altındaki çocukların da salgın tedbirlerine uyumunun sağlanması gerekiyor. 12 yaş altında olup çocuğu aşı olamayan ebeveynlerin ise aşılarını yaptırmaları önem taşıyor. Aşı hakkı olan gruptaki çocuklar ve gençlerde aşılama oranının artması, virüse karşı mücadeleyi daha da kuvvetlendirecektir” ifadelerinde bulundu.

Kurtuluşumuzda En Etkili Yöntem Aşı Olmak ve Tedbirlere Uymaktır

Eğitimin de sağlıkla birlikte öncelikli konulardan biri olduğunu ve okulların tedbirlere uyularak açık kalması gerektiğini ifade eden Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Ne zaman sonlanacağını bilmediğimiz bir salgın hastalık durumunda yaşamımızı buna göre uyarlamalıyız. Eğitim de sağlıkla birlikte en öncelikli konudur. Herkesin aşı olarak ve bireysel tedbirlere uyarak yaşamını sürdürmesi, bu hastalıktan kurtuluşumuzda en etkin yöntemdir” dedi.