Gündem

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Dikkat! 5 Ana Başlıkta Toplandı!

Emekli olmak isteyen ancak prim günü dolmasına rağmen yaş engeline takılan vatandaşlar uzun süredir konuya ilişkin alınacak kararı bekliyor. Emekli de olamayan ancak yaşı sebebiyle iş bulamayarak zor durumda kalan vatandaşlar için yeni öneri Çalışma Bakanlığının masaya getirilecek. İşte 5 formülden oluşan yeni önerinin detayları…

1-) KISMİ EMEKLİLİK

Daha önce de gündeme gelen bu konu bir kez daha masada. 3600 günü olan kadınsa 50, erkekse 55 yaşında emekli olabilecek.

2-) SİGORTAYA BAKILMASI

EYT’lilerin de en çok istediği mesele sigortaya bakılması da seçenekler arasında. EYT’de çözüm önerisi olarak sigorta süresine bakılıp, yaşa bakılmaması da değerlendiriliyor.

3-) KADEMELİ EMEKLİLİK

Almanya modeli de olarak lanse edilen bu sistemde emeklilik için yaşı karşılayana kadar her yıl yüzde 2 kesintili emekli maaşı bağlanması masadaki seçenekler arasında güçlü biçimde duruyor.

4-) PRİM TAMAMLAMA

Normal emeklilik sistemlerinde sıkça kullanılan prim tamamlama sisteminin bir kez de EYT için gündeme gelebileceği çalışmalar arasında yerini alıyor.

5-) FİNLANDİYA MODELİ

Bu modelde ise Almanya benzeri emekliliğe kadar maaş kesintisi oluyor. Fakat bu modelde emeklilik şartları tamamlandığında her şey normale dönüyor.