Gündem

2 doz BioNTech aşısı olanlar dikkat: 1 doz TURKOVAC vurulacak!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş iki doz corona virüsü aşısını vuruldu. Sağlık Bakanlığı son verilerine göre 48 milyon 536 bin 972 kişi iki doz aşı vuruldu. Bu kapsamda 2 doz BioNTech aşısı olanları ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. TURKOVAC Koordinatör Araştırmacısı Doç. Dr. Bedia Mert Dinç, bakanlığın onayı ile izinler çıktıktan sonra 2 doz BioNTech aşısı olmuş gönüllülere Turkovac aşısı vurulacağını bildirdi.

Türkiye’de corona virüsüne karşı geliştirilen TURKOVAC ile ilgili önemli açıklamalar yapıldı. Aşının hatırlatma dozu olarak etkinliğini test etmek amacıyla 2 doz Sinovac aşısı olmuş gönüllülere TURKOVAC aşısı uygulanıyor. Bu kapsamda açıklamada bulunan Doç. Dr. Dinç, 2 doz BioNTech aşısını olmuş gönüllülerde TURKOVAC etkinliğini araştırmak için çalışma başlatacaklarını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamada, ” TURKOVAC aşısının hem naif kişilerde etkinliğini hem de hatırlatma dozu olarak etkinliğini ölçüyoruz. Bununla ilgili farklı çalışmalar da tasarlanıyor. Bakanlığımızın bu konuda farklı yaklaşımları da var. Çünkü şöyle ki Türkiye’de tüm popülasyon Sinovac ile aşılanmadı. BioNTech ile aşılanan da çok ciddi bir kesim var. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde bakanlığımızın onayı ile izinler çıktıktan sonra 2 doz BioNTech aşısını olmuş gönüllülerde de TURKOVAC etkinliğini araştıracağımız bir çalışma başlatacağız” ifadeleri kullanıldı.

Sinovac aşısından sonra en az 3 ay geçmesi gerekiyor

Sinovac aşısından sonra TURKOVAC aşısının vurulması ile ilgili de bilgilendirmede bulunan Doç. Dr. Dinç, “Kontrol altında olabilir, ama kontrol altında olmayan kronik hastalığı olan gönüllüleri çalışmaya dahil edemiyoruz. Kullandığı ilaçları sorguluyoruz. Sigara öyküsünü sorguluyoruz. Ve 2’nci doz Sinovac aşısından sonra en az 3 ay en fazla 9 ay geçmiş olması gerekiyor. Aşı uygulamasından sonra tarama için kanlarını alıyoruz. Ve bize 4 kez daha gelmeleri gerekiyor. Bu vizitlerde de aşının antikor cevabı açısından etkinliğini ölçüyoruz” açıklamasını yaptı.