Gündem

İzmir dikkat: Devlet getirene tanesi 5 TL olarak ödeme yapıyor!

Ege Bölgesi’ni ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Artık İzmir’de balon balığı kuyruğu getiren avcılara tanesi 5 TL’den ödeme yapılacak. Söz konusu ödemeler Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştiriliyor.

İstilacı tür balon balığının avlanmasını desteklemek için yeni gelişmeler yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nce, Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ’de değişiklik için çalışma başlatıldığı öğrenildi. Buna göre, vücut olarak teslimatı balıkçılara zahmetli geldiği ve beklenen düzeyde av oluşmadığı için balon balığı alımında değişikliğe gidiliyor. Artık İzmir’de balon balığı kuyruğu getiren avcılara tanesi 5 TL’den ödeme yapılacak. Söz konusu ödemeler Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda Akdeniz ve Ege’ye kıyısı olan 10 il destek kapsamına alındı. Tebliğ kapsamında Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Hatay, İzmir, Mersin ve Muğla illerinde balıkçı barınakları ve tarım ilçe müdürlükleri aracılığıyla 64 alım noktası oluşturuldu.

27 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yer alan balon balığı desteklemesine ilişkin tebliğde şu ifadeler kullanılmıştı:

Destekleme kapsamında avcılığı yapılacak balon balığı türü Ek-1’de yer alan Lagocephalus sceleratus türü ve Ek-2’de yer alan Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Tylerius spinosissimus, Lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides pachygaster, Torquigener flavimaculosus türleridir.

Balon balığının Ek-1’de yer alan Lagocephalus sceleratus türünün 500.000 adede kadar (500.000 adet dahil) her bir adedi başına 5 Türk Lirası destekleme ödemesi yapılır.
Balon balığının Ek-2’de yer alan Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Tylerius spinosissimus, Lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides pachygaster, Torquigener flavimaculosus türlerinin 5.000.000 adede kadar (5.000.000 adet dahil) her bir adedi başına 50 Kuruş destekleme ödemesi yapılır.

ç) Balon balığı alımı, her destekleme yılının Aralık ayına ait son iş günü mesai bitimine kadar yapılır ancak daha öncesinde Lagocephalus sceleratus balon balığı türü için 500.000 adede (500.000 adet dahil) ve Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Tylerius spinosissimus, Lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides pachygaster, Torquigener flavimaculosus balon balığı türleri için 5.000.000 adede (5.000.000 adet dahil) ulaşıldığında, Genel Müdürlük tarafından SUBİS üzerinden alım durdurulur ve aynı gün içerisinde Genel Müdürlüğün internet sitesi üzerinden ilan edilir.

SUBİS üzerinden veri girişi durduğu andan itibaren, teslim alınmış olsa bile sisteme giriş kaydı yapılamayan balıklar için destekleme ödemesi yapılmaz.