Ekonomi

Ocak ayında kaç paraya satılacağını merak edenler dikkat: Sigara fiyatlarında 6 aylık süre doluyor!

Bu senenin bitmesine son iki ay kaldı. Bu nedenle birçok kişi yeni yılda sigara fiyatlarına zam uygulanıp uygulanmayacağını merak ediyor. Alkollü içki ve sigarada 6 ayda bir enflasyon oranında yapılan vergi artışının 2021 yılı Temmuz- Aralık dönemi için uygulanmamasına karar verilmişti. Söz konusu kararda 6 aylık süre doluyor.

Sigara içen herkes yeni yılda sigara fiyatlarına zam gelip gelmeyeceğini merak ediyor. Sigaralara zam konusu her zaman en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu sene 2021 yılı Haziran-Aralık döneminde alkollü içki ve sigaranın asgari maktu ve maktu vergi tutarları, yasalarda yer alan enflasyon kadar artış hükmünden muaf olacak. Ancak yasaya göre Ocak ve Temmuz aylarında bazı ürünlerden tahsil edilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırılıyor. Bu nedenle sigara fiyatlarının yılbaşından sonra ne kadar olacağı merak ediliyor. Bu konuda yapılmış kesin bir açıklama ise henüz bulunmuyor.

Resmi Gazete’de yayımlanmıştı

Bu kapsamda Resmi Gazete’de yayımlanan kararda “6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci maddesinin (3) numaralı fıkrası hükmü, aynı Kanuna ekli (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan malların asgari maktu vergi tutarları ile (B) cetvelinde yer alan malların asgari maktu ve maktu vergi tutarları hakkında, 2021 yılı Temmuz- Aralık dönemi için uygulanmaz” ifadeleri kullanılmıştı.

Cumhurbaşkanı sigara vergisini 3 kat arttırabilir

Öte yandan TBMM’de kabul edilen Vergi Usul Kanunu ile Cumhurbaşkanı’nın yetkisi genişletildi. Yeni kanuna göre, Cumhurbaşkanı’na sigaradan alınan asgari maktu vergi ile otomobillerden alınan özel tüketim vergisini 3 kat artırabilecek.

Alkole zam geldi

Öte yandan Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından alkole zam geldiğini açıkladı. Söz konusu açıklamada, “İthal ürünlerde zam geçişi diğer firmaların ithal ürünlerinede önümüzdeki günlerde zam geçişi bekleniyor. Umarım gelmez” denildi.