Ekonomi

Bu da oldu: Adanalı 40 yıldır böyle bir şey görmedi!

Adana’da küçükbaş ve büyükbaş hayvan kesiminin azalmasıyla esnaf ciğer bulamamaktan şikayet ediyor. 42 yıllık esnaf  Yaşar Aydın, ilk kez ciğerin bu kadar talep gördüğünü kaydetti. Kimi esnaf çözümü şehir dışından sipariş etmekle buluyor.

Şehirde günlük büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesiminin azalmasıyla beraber ciğer karaborsaya düştü ve şehirdeki kimi kebapçılar çözümü çevre illerden ciğer sipariş vermekte buldu.

Sabah kahvaltısından itibaren gün boyunca tüketimi olan ciğer konusunda sıkıntılarının olduğunu söyleyen esnaf bu sorunun çözümü için yetkililerden yardım istiyor.

“Artık lüks tüketime giriyor”

Fiyat artışına karşın ciğer bulunamayabildiğine dikkat çeken Aydın, “Ciğer fiyatı aldı başını gidiyor, durdurmak imkansız. ‘Adana’ya gel, ciğerimi ye’ diyoruz ama ciğer yiyemez olduk. Eskiden ciğer kullanılan bir şey değildi ama ciğer şu anda aldı başını gidiyor. Şu anda 110 TL’ye kadar ulaştı. Ciğer fiyatları artmasına rağmen ciğer bulunmuyor, kısıtlı. Eskiden garibanın yemeğiydi ama şu anda zenginin yemeği oldu” dedi.

“Fırsatçılık var”

Aydın, 42 senelik meslek hayatında ilk kez ciğerin bu kadar talep gördüğünü kaydederek, “Ciğer eskiden atılıyordu. Kesimi kendisi yapan benim gibi firmalar ciğer buluyor ama bulamayan esnaf çok var. Buna bir önlem bulunmalı. Ne değişti de bu ciğer bu kadar arttı. Et fiyatıyla arasında uçurum var. Bence burada bir fırsatçılık var. Bizim ülkemizde ne yazık ki insanlarımız fırsatçılığı seviyor. Bizim kalben bir şeyler yapmamız lazım. Bunu fırsata dönüştürmemek lazım” şeklinde konuştu.

“Karaborsa’ya düştü”

Adana Kasaplar Çarşısı’nda senelerdir esnaflık yapan Rıdvan Ökmen, adeta ciğerin karaborsaya düştüğünü kaydetti.

Ökmen, “Şu anda ciğerin kilosu 110 TL. Çok nadir bir şekilde bulunuyor. Koyunlar için buğday ve arpa fiyatları da artış gösterdi. Kuyruk yağına ve ciğere zam geldi. Ciğer 110 TL, kuyruk yağı 60 TL, erkek kemiksiz kuzu etiyse 70 TL. Ciğer şu anda karaborsada. Yetkililerden çare bekliyoruz.” şeklinde konuştu.