Ekonomi

Adresinize gelen elektrik faturalarına dikkatli bakın: Artık daha az para ödeyeceksiniz!

Türkiye’de milyonlarca vatandaşın adreslerine elektrik faturası geliyor. Bu kapsamda önemli bir gelişme yaşandı. Son yapılan açıklamalarda TRT payı ve Enerji Fonu kesintilerinin artık alınmayacağı bildirildi. Söz konusu ödemelerin alınmamasıyla beraber vatandaş artık yüzde 1,35 daha az ödeme yapacak.

Vatandaşlar elektrik faturalarını TRT payı ile enerji fonu kesintileri ile beraber ödüyordu. Ancak son yapılan açıklamalarda, önümüzdeki dönemde TRT payı ile enerji fonu kesintilerinin alınmayacağı bildirildi. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre, vatandaşlar artık elektrik faturalarını yaklaşık yüzde 1,35 az ödeyebilirler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu karara ilişkin olarak “Vatandaşlarımızın cebinden ilave meblağın çıkmasını önledik. Her vatandaşımıza yıllık 1500 TL’nin üzerinde enerji desteği vermiş olduk. Önümüzdeki dönemde TRT payı ile enerji fonu kesintilerini almama kararı aldık.” İfadelerini kullanmıştı.

Elektrik tüketiminde tasarrufun yolları

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, elektrik tüketiminde tasarrufun yolları ile ilgili şu bilgilendirmelerde bulundu:

60 watt’lık standart ampuller yerine 12 watt’lık led ampul kullanın. Böylece enerji faturasında yüzde 10’una yakın iyileştirme sağlarsınız. ( Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çerezci’ye göre, Tasarruflu ampüller yaydıkları radyosyon nedeniyle her odada kullanılmamalı. Yüksek tavanlı odalarda yahut başımızdan 50-60 cm yukarıda kalacak şekilde kullanıldığında olumsuz etkileri en aza indirilebilir.)

Aydınlatma için koridorlarda hareket sensörü kullanın.

C sınıfı buzdolabı A sınıfına göre, 2 katı elektrik tüketir. Bu nedenle A sınıfı beyaz eşya tercih edin.

Çamaşır makinesinde 70 derece yerine 50 derecede yıkama yapmanın enerji tüketimini yarı yarıya azaltır. Çamaşır ve bulaşık makinesini tam kapasite doldurabilirsiniz.

Elektrik süpürgesinin torbası doldukça emme gücü artar ve daha çok elektrik tüketir. Bu nedenle sık sık makinenizin torbasını değiştirin.