Gündem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü İçin Konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Kasım Milli Ağaçlandırma günü kapsamında katıldığı fidan dikme töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ” Ağaç dostu olan, orman dostu olan, çevre dostu olan insanın da dostudur. Bunun için 11 Kasım tarihini ağaç dikme yanında içinde yaşayan tüm canlılar ile birlikte ortak hayat alanımız, dünyaya olan sorumluluklarımızı da hatırlama günü olarak görüyorum. Şayet biz dünyamıza sırt çevirir onun dengelerine saygı göstermezsek dünyanın bize verecek cevaplarını karşılama gücüne sahip olmadığımızı asla unutmamalıyız. İnsanoğlunun son asırlarda bitmek bilmeyen bir hırsla doğal kaynaklara saldırması tabiatın dengesini hiçe sayan adımlar atması artık sürdürülemez boyuta gelmiştir. Bir tarafta orman yangınları, diğer tarafta yaşanan sel baskınları, öteki tarafta süren kuraklık gibi değişen meteorolojik olaylar, bize tabiatın ikazlarıdır. Biz bu ikazları görüyor. Verdiği ikazları alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 Kasım'ı 'Milli Ağaçlandırma Günü' ilan etti

Erdoğan, “İklim Değişikliğinde Üzerimize Düşeni Yapıyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayrıca son günlerde bütün dünyanın gündemi olan iklim değişikliği ile ilgili de konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ” Bir yandan iklim değişikliğinin yol açtığı sonuçların önüne geçilmesi konusunda  üzerimize düşenleri yaparken, diğer yandan bu çarpık tabloyla mücadele ediyoruz. Diktiğimiz her fidan mücadelemizin işaretidir. Uluslararası platformlarda yükseldiğimiz her ses ise mücadelemizin kanıtıdır. Türkiye haksızlık ve adaletsizliklere karşı verdiği mücadelenin ardından Paris İklim Antlaşmasına taraf olarak 2053 yılı için sıfır emisyon hedefini ortaya koymuştur. Daha yeşil bir Türkiye hedefi ile son 19 yıldır Cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma seferberliğini yürütüyoruz. Dünyada orman varlığı azalırken, ülkemiz orman varlığını arttıran sınırlı sayıdaki ülkelerden biri olmuştur. Son 19 yılda önceki 57 yılda yapılan ağaçlandırmanın bir buçuk katına ulaşarak 5 buçuk milyar fidanı toprakla buluşturduk” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Erozyonla Mücadelede Örnek Ülke

Türkiye’nin erozyonla mücadelede dünyaya örnek bir ülke olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ” Türkiye 1970’li yıllarda her yıl ortalama 500 milyon ton toprağını erozyonla kaybederken, ağaçlandırma faaliyetleri ve diğer tedbirlerle bu miktarı 154 milyona kadar düşürdük” dedi.

Orman Köylerinde Yaşayan 252 Bin Aileye Kredi ve Hibe Desteği Sağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orman köylümüzün gelirini ve refahını arttırmak için önemli destekler veriyor çok sayıda proje üretiyoruz. Bu kapsamda orman köylerinde yaşayan 252 bin aileye 4 milyar lira kredi ve hibe desteği sağladık. 10 köy kredilerinden faizi tamamen kaldırdık. Ayrıca ormancılık faaliyetlerinde çalışan 180 bin orman köylüsü aileye bugüne kadar orman işçiliği karşılığı olarak 22,3 milyar lira ödeme yaptık” ifadelerini kullandı.

81 İle 81 Orman

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Fidan dikimi yaptığımız bu alanı millet ormanı haline getirerek insanlarımızın hizmetine sunacağız. 81 ile 81 millet ormanı kurarak tüm vatandaşlarımızın bu hizmetten faydalanmasını sağlayacağız” dedi.