Ege HaberleriEkonomiGündemİzmir Haberleri

İzmir’de Taksi Tarifelerine Zam

İzmir’de taksi tarifelerine zam kararı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinden (UKOME) geçti. Kasım ayı içerisinde zam kararının uygulanması bekleniyor. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, tarife düzenlemelerinin hem İzmir halkını hem de taksicileri mağdur etmeyecek şekilde yaptıklarını belirtti.

İzmir’de taksi ücretlerine zam

İzmir’de taksi ücretlerine zam kararı alındı. Taksimetre açılış ücreti 4.20 kuruştan 4.50 kuruşa, indi-bindi ücreti 10 TL’den 13 TL’ye, km ücreti ise 5 TL’den 5.5 TL’ye yükseldi. Önümüzdeki günlerde tarifenin yürürlüğüne konulacağını söyledi.

Taksi tarifelerine gelecek zam hakkında açıklama İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık : “İzmirliyi ve esnafımızı üzmeyecek şekilde fiyat tarifesi ayarladık.” şeklinde açıklama yaptı. Bunun yanında en son tarife düzenlemesinin 17 ay öncesinde yapıldığını belirtti. Zam kararı Esnaf Odaları Birliği ile beraber İzmir Büyükşehir Belediyesine yaptıkları müracaat sonucunda yeni tarife düzenlemesinin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararından çıktığını belirtti. Yeni tarifenin bu ay içerisinde uygulanacağını belirten Başkan Celil Anık, “Biliyorsunuz mazota yüzde 30’un üzerinde zam geldi. Diğer girdilerimize de zam geldi. İzmirliyi ve esnafımızı üzmeyecek şekilde fiyat tarifemizi ayarladık. Yeni fiyat ayarlamamızda indi-bindi ücreti 10 TL’den 13 TL’ye çıktı. Taksimetre açılışı 4.20 kuruştu, 4.50 kuruş oldu. Kilometre ücreti ise 5 TL’den 5.50’ye çıktı. Kilometre ücretini de yakıtımızı kurtaracak ölçüde ayarladık. Doğruyu yaptığımıza inanıyorum, tüm esnafımıza hayırlı olmasını diliyorum. Yüzde 26 civarında ücretler arttı” şeklinde açıklama yaptı.

Taksi yetmiyor demek yanlış olur

Covid-19 salgının başlamasının ardından 7-8 ay kadar bir süreçte büyük zorluklar çektiklerini fakat Haziran ayından sonraki dönemde taksicilerin altın çağını yaşadığını söyleyen Anık, “Toplu ulaşımdan bize gelen yolcu var. Bu yolcunun kıymetini bilmemiz ve kalıcı yolcu olmasını sağlamamız lazım. 3 kişi arabaya biniyor, toplu ulaşıma verdiği ücret kadar bir ücret vererek yolculuğunu yapıyor. Yolcu için de bir rahatlık. İşlerimiz Allah’a şükür iyi. İzmir’de, İstanbul’da olduğu gibi ne taksi tartışması var ne de taksi ihtiyacımız var. İhtiyaç olacaksa bizim günlük olarak taksilerimizin doluluk veya boşluk oranını dijital ortamda görebiliyoruz. Şu anda yüzde 55 doluluk oranıyla çalışıyoruz. İstanbul’da bir kargaşa var, bunu görebiliyoruz. Ne olduğunu belli değil. Herkes ‘Ben haklıyım’ diyor. Bizim ne yaptığımızı İzmir Büyükşehir Belediyesi de biz de görebiliyoruz. O yüzden bizde ‘Taksi yetmiyor’ gibi herhangi bir sıkıntı yok” şeklinde konuştu.