Bugün Erzurum’da 5,1 büyüklüğünde bir deprem paniğe oldu. Türkiye’de yaşanan depremler nedeniyle vatandaşlar deprem sırasında yapılması gerekenleri araştırıyor. AFAD sosyal medya hesabı üzerinden deprem sırasında yapılması gerekenleri paylaştı. Arabadayken deprem olursa ne yapması gerektiğini bilmeyenler için de yapılması gerekenler açıklandı.
AFAD deprem sırasında vatandaşların yapması gerekenleri açıkladı.
Sosyal medyadan yapılan paylaşımda şu bilgilendirmelerde bulunuldu.
AFAD tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı:
Deprem anında uygulanacak doğru davranışlar Hayat Kurtarır! SAKİN OLUN; Deprem sırasında panik yapmak doğru davranışları uygulamanıza engel olur. UZAK DURUN; balkon, merdiven ve asansör deprem anında ilk zarar görecek yerlerdir. ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile hedef küçültün.
Deprem anında devrilebilecek ağır ve yüksek eşyalardan, kırılabilecek camlardan , ağır ayna, raf ve kitaplık gibi düşerek zarar verebilecek eşyalardan uzak durun ve daha önce belirlediğiniz emniyetli noktalarda ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini yapın.
ÇÖK
Güvenli gördüğünüz bir yerde, sağlam bir nesnenin yanında veya altında çökün.
KAPAN
Sırtınız pencerelere dönük bir şekilde kapanıp başınızı ve boynunuzu düşme ihtimali olan cisimlerden koruyun.
TUTUN
Sarsıntı sona erene kadar yatak veya oturma grubu gibi ağır ve büyük eşyalara tutunun. Sarsıntı geçtikten sonra hızlı adımlarla koşmadan bulunduğunuz binayı terkedin.
Önceden belirlediğiniz size en yakın toplanma alanına gidin.
Depreme AVM, sinema, tiyatro ibadethane yerleri gibi kalabalık bir ortamda yakalandıysanız. Bu yerlerdeki önemli tehditlerden biri ilk anda panikle beraber oluşabilecek izdihamdır.
Çıkışlara doğru koşmak yerine olduğunuz yerde kalın üzerinize devrilebilecek yüksek ve ağır cisimlerden uzak, sağlam bir eşyanın yanında sarsıntı bitinceye kadar çök-kapan-tutun hareketini uygulayın.
Depreme açık alanda yakalandıysanız binalardan, üstgeçitlerden, köprülerden ve elektrik tellerinden uzak durun. Bina kenarında bulunmanız halinde yukarıdan düşecek malzemelerden uzak durmaya çalışın.
Araç içinde seyir halindeyseniz elektrik direkleri ve kablolarından uzak bir noktaya aracınızı çekerek durun. Üst geçitlerde, köprü altlarında ya da üzerinde veya tünel içinde asla durmayın. Sarsıntı bitene kadar araç içinde kalın. Bir otoparkta emniyetli yerler olarak araçların yanlarına çök-kapan-tutun hareketini yapabilirsiniz. Fakat bu hareketi trafiğe açık alanda yapmayın.