GündemSağlık

Turkovac Aşısına Gönüllü Çağrısı TURKOVAC Ne Kadar Koruma Sağlıyor? Kimler Olabilir? Nasıl Randevu Alınır?

Koronavirüse karşı geliştirilen tamamen yerli ve mili olan aşı Turkovac gönüllülere uygulanmaya başladı. Sağlık Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen yerli ve milli aşı Turkovac merakla takip ediliyor. Turkovac aşısının faz 3 çalışmalarının tamamlanması için gönüllü vatandaşlara uygulanacak.

Faz-3 Çalışmaları İçin 1000 Gönüllüye Daha İhtiyaç Var

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Alper Şener, Turkovac aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şener, “TURKOVAC’ın ülkemizdeki Faz-3 aşaması için 3 bin kişi planlandı. Bunun da şimdiye kadar yaklaşık 3’te 2’lik kısmı tamamlandı. Gönüllü vatandaşlarımız geriye kalan kısmın tamamlanması için aşı çalışması yürütülen hastanelere ilgi gösteriyor. Dolayısıyla TURKOVAC’ın Faz-3 çalışmalarının biterek yaygın kullanılması için artık son 1000 kahramana ihtiyacımız var. Gönüllülerimiz, Sağlık Bakanlığının yürüttüğü Faz 3 çalışmalarının bitmesini sağlayarak aslında tarihe de geçmiş olacaklar. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda özverili davranmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Faz-3 Çalışmasına Gelmiş Yerli ve Milli Aşımız Var

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pandeminin başladığı günden itibaren Türkiye’de aşı çalışmalarının başladığını ve bugüne kadar da hız kesmeden devam ettiğini vurguladı. Şener, “Türk sağlık tarihi açısından bakıldığı zaman bu reel anlamda bir devrim çünkü bu kadar kısa sürede Faz-1 ve Faz-2 çalışmaları başarıyla sonuçlanarak Faz-3 aşamasına gelmiş olan bir yerli aşımız var.” dedi.

Turkovac 2022 Yılında Seri Üretime Geçecek

Son 1000 kahraman gönüllüye ihtiyacın olduğunu belirten Şener, Faz-3 çalışmalarının bu yıl tamamlanmasının ardından 2022 yılı içerisinde seri üretime geçileceğini ve Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacağını hem de talep edilmesi halinde birçok ülkeye gönderileceğini ifade eden Şener, Önümüzdeki yıl inaktif aşının hatırlatma dozları da TURKOVAC ile yapılabilecek ayrıca aşımız ülkemizden dışarıya gidecek sermayenin de önünü kapatacak gibi görülüyor” ifade etti.

Bakan Koca Turkovac İçin Gönüllülere Çağırıda Bulunmuştu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada vatandaşlara Turkovac aşısı için çağrıda bulunmuş, “Yerli aşımız Turkovac da gündemimizdeki önemli bir konuydu. Daha önce sizleri kendi aşımızı kullanıma alabilmek için gönüllü olmaya davet etmiş ve 3.000 gönüllü ile yerli aşımızın seri üretime geçebileceğini ifade etmiştim. Gönüllü olan vatandaşlarımıza çok teşekkür ederek bugün itibariyle 2.000 gönüllü sayısına ulaşmış bulunduğumuzu müjdelemek isterim. Halen 1.000 gönüllüye ihtiyaç var. Kendi aşımız kendi gücümüzdür. Bu gücü hayata geçirmek için 18-59 yaş arası 2 doz aşı olmuş sağlıklı vatandaşlarımızı hatırlatma dozu için Turkovac gönüllüsü olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Turkovac Aşısını Kimler Yaptırabilir?

18-59 yaş aralığında henüz covid-19 geçirmemiş ve iki doz koronavirüs aşısı yaptırmış olan kişilere hatırlatma dozu olarak uygulanacak.

Turkovac Aşı Randevusu Nereden Alınır?

Yerli aşı Turkovac aşısı için gönüllü olmak isteyen vatandaşlar “enabiz.gov.tr” sitesinden “Aşı Çalışması İçin Gönüllü Ol” butonuna tıklayarak “3. doz hatırlatma Kovid-19 aşımı inaktif Kovid-19 TURKOVAC aşısı ile yaptırmak istiyorum” seçeneğini seçerek başvuruda bulunabilirsiniz.