Ege Haberleriİzmir Haberleri

İzmirim Kart kullananlar dikkat: Herkesin bunu yapması gerekiyor!

Toplu taşıma kullanan vatandaşlar İzmir’de, İzmirim kart kullanıyor. Bu kapsamda İzmirim Kart sahibi birçok kişinin bunu bilmesi gerekiyor. Günümüzde süresi dolan HES kodunun güncellemesi gerekiyor. İnternet üzerinden güncelleme yapmayan vatandaşlar ise toplu taşıma kullanamayacaklar.

Otobüs, metro, İzban, tramvay gibi toplu taşıma araçlarını kullanan İzmirlileri ilgilendiriyor. , İzmirlilerin toplu ulaşım araçlarına binişte kullandığı kişiselleştirilmiş (fotoğraflı) ya da hamiline İzmirim Kartını HES kodu ile eşleştirmesi gerekiyor. Ancak HES kodunun kimi zaman süresi dolabiliyor. Böyle bir durumda toplu taşıma kullananların yeni HES kodu olarak yeniden eşleştirme yapması gerekiyor.

HES kodu süresi dolarsa ne yapılır?

İzmirim Kartınıza tanımlanacak olan HES kodunuzun geçerlilik süresi en az 7 gün olmalıdır. HES kodunun süresinin dolması durumunda, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden ‘HES kodu oluştur’ butonuna tıklayarak HES kodunuzu alabilirsiniz. HES kodu İzmirim Kart eşleştime işlemini ise https://hes.izmirimkart.com.tr/ adresi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Halk sağlığı için HES Kodu uygulaması

İçişleri Bakanlığı’nın 30/09/2020 tarihli “Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama” başlıklı genelgesine istinaden şehir içi toplu ulaşım araçlarında kullanılan Elektronik Ücret Toplama Sistemi ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyonlar hızla sağlandı. Yurttaşların, İzmirim Kartlarına HES Kodlarını kayıt etmeleri için hes.eshot.gov.tr adresli web sitesi 30/10/2020 tarihinde hizmete alındı. İzmir Valiliği’nin kararı ile 11/01/2021 tarihinden itibaren HES Kodu tanımlaması olmayan İzmirim Kartların toplu ulaşımda kullanılması kısıtlandı. 22 Kasım 2021 itibariyle İzmirim Kartların yüzde 90’ına HES Kodu tanımlandı. Uygulama sayesinde virüsün toplu ulaşım araçlarında yayılım riski en aza indirildi.