Gündem

Avrupa Ülkelerinde Asgari Ücret Ne Kadar? Hollanda’da Asgari Ücret Kaç Euro?

Türkiye’de her yıl zamlanan asgari ücret miktarı şu an 2 Bin 825 lira 90 kuruş olarak ödeniyor. Ülkemizdeki asgari ücret tartışmaları sürerken vatandaşlar, asgari ücrete yapılacak zam miktarını merak ediyor. Asgari ücret konusunda açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Asgari ücret görüşmeleri 1-2 hafta içerisinde bitiririz” ifadelerini kullandı. Ülkemizdeki asgari ücretin yanında son zamanlarda en çok merak edilen konulardan bir diğeri ise Avrupa ülkelerinde ödenen asgari ücretler oldu. Gelin bir de Avrupa Birliği’nin en yoğun nüfuslu ülkesi olan ve çalışanlarına diğer Avrupa ülkelerine kıyasla en yüksek maaşı veren Hollanda’nın asgari ücret miktarlarına bakalım.

Hollanda’da Asgari Ücrete Yılda 2 Kere Zam

Batı Avrupa’da yer alan ve tarımda dünya devi olan ülke, Avrupa’daki ülkelere kıyasla çalışanlarına daha yüksek miktarda maaş ödemesi ile göç edilen ülkeler arasında ilk sırada yerini alıyor. Ülkede asgari ücret her yılın Ocak ve Temmuz ayında belirleniyor. Para birimi Euro olan ülkede, asgari ücret 6 ayda bir kişinin yaşına göre farklı aralıklarda belirleniyor. Asgari ücret Hollanda’da iş kanunu tarafından kontrol ediliyor ve Ocak ve temmuz aylarında yılda iki kez gözden geçirilen asgari ücret, yapılan incelemeler doğrultusunda arttırılıyor. Asgari ücret tam bir çalışma haftası baz alınarak hesaplanıyor ve işçiler çalışma sözleşmeleri gereğince 36 ile 40 saat arasında çalışıyor.

Hollanda Asgari Ücret - Hollanda'da Asgari Ücret Ne Kadar

Asgari Ücret Zammı Yaşa Göre Belirleniyor

Hollanda’da 1 Temmuz 2021 itibarıyla brüt asgari ücret 21 yaş ve üstü için aylık 1.701,00 Euro olarak ödeniyor. Ülkede asgari ücret yaş aralıklarına göre aylık, haftalık, günlük olarak farklı şekillerde hesaplanıyor. Örneğin, 20 yaşında birinin alacağı asgari ücret tutarı yine 1 Temmuz 2021 rakamlarına göre, 1.360,00 Euro’dur. Hollanda’da asgari ücret miktarlarında yaş düştükçe rakamlarda düşmektedir.

Hollanda’da 1 Temmuz Tarihinden itibaren asgari ücret miktarları aylık olarak incelendiğinde şu şekildedir;

21 yaş ve üstü  için 1.701,00 Euro

20 yıl için 1.360,00 Euro

19 yıl için 1.020,60 Euro

18 yıl için 850,50 Euro

17 yıl için 671,90 Euro

16 yıl için 586,85 Euro

15 yıl için 510,30 Euro

Diğer Avrupa ülkelerinin aksine kişi yaşının esas alındığı asgari ücret tutarları, Hollanda her yıl 6 ayda zamlanıyor. 1 Temmuz ayında yapılan son zammın ardından Hollandalılar asgari ücrete zam haberleri için 2022 Ocak aynı bekliyor.