GündemSağlık

Uzmanlar Uyarıyor! En Tehlikeli Varyant Nu Varyantı Artışta!

Tüm dünyayı saran koronavirüs her geçen gün mutasyon geçirmeye devam ediyor. Son zamanlarda ortaya çıkan yeni mutasyonlu virüs endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün bugüne kadar tespit edilen en tehlikeli mutasyonlarından olan Nu mutasyonu bilim insanlarını endişelendirmeye devam ediyor. İngiliz Sağlık Güvenlik Ajansı, Nu varyantı için “Şu ana kadar izlediğimiz en endişe verici varyant. Delta varyantından çok daha büyük bir endişe oluşturuyor ve dünya genelinde yeni koronavirüs dalgalarına sebep olabilir” ifadeleri kullanıldı.

Birleşik Krallık Güney Afrika Uçuşlarını İptal Edecek

Vakaları çıktığı ülkeler kırmızı listeye alınırken sınırlar kapatılmaya başladı. Afrika kıtasında tespit edilen mutasyonlu virüs uzmanları endişelendiriyor. Uzmanlar açıklama yaptı farklı ülkelerde tespit edilen henüz vaka sayısının az olmasına rağmen pek çok ülkede görülmeye başlandı. Birleşik Krallık ‘tan yapılan açıklamada, “Nu varyantının ülkeye gelmesini engellemek için Güney Afrika uçuşlarını iptal etmeye hazırlandıklarını” ifade etti. İngiliz Sağlık Güvenlik Ajansı, “Şu ana kadar izlediğimiz en endişe verici varyant. Delta varyantından çok daha büyük bir endişe oluşturuyor ve dünya genelinde yeni koronavirüs dalgalarına sebep olabilir” açıklamasını yaptı. Nu varyantının geçirdiği mutasyonları inceleyen bilim insanları, “Daha dayanıklı olma ihtimali ve daha hızlı yayılma ihtimali mevcut” açıklaması yapıldı. İlk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkan virüs şu ana kadar Botsvana ve Hong Kong’ta da tespit edildi.

Yeni Varyant Aşıya Dirençli

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada Nu varyantında çok nadir görülse de aşıya dirençli olduğu tespit edildi. Bilim insanları Nu varyantında bulunan N501Y mutasyonunun ise bulaşmayı hızlandırdığını dile getirdi. Endişe yaratan virüsün bulaşma hem bulaşma hızı yüksek hem de aşıya karşı direnç gösteriyor.