Gündem

Koronavirüs bitecek derken yenisi çıktı! Dünya süper varyant için alarma geçti!

Koronavirüsün Afrika’da görülen ve süper varyant B.1.1.529 olarak adlandırılan yeni mutasyonu gitgide yayılmaya devam ediyor.

İsrail Sağlık Bakanlığı yapmış olduğu açıklamada, Doğu Afrika ülkesi Malavi’den İsrail’e dönen ve koronavirüse karşı aşılanmış 3 kişide B.1.1.529 adlı Güney Afrika mutasyonunun belirlendiğini ve bu kişilerin karantina altına alındığı ifade edildi.

Delta’dan daha hızlı yayılıyor

Bakanlık duyurusunun ardından bugün konuya ilişkin İsrail hükümeti, Kabine Toplantısı düzenleme kararı aldı. Yeni mutasyonu tartışmak için amacıyla Kabine toplantısında İsrail Başbakanı Naftali Bennett, bu mutasyonun daha bulaşıcı olduğunu ve koronavirüsün delta mutasyonundan daha da hızlı yayılım gösteridği ve yetkililerin ise yeni mutasyonun koronavirüse karşı geliştirilmiş olan aşılardan etkilenip etkilenmediğine yada daha ölümcül olup olmadığına dair bilgi topladığını ifade etti.

İsrail’de B.1.1.529 mutasyonunun belirlenmesine dair Bennett yaptığı açıklamada, “Şimdi acil bir durumun eşiğindeyiz. Herkesten hazırlıklı olmasını ve günün her saatinde çalışmaya tam olarak katılım göstermesini istiyorum” şeklinde konuştu.

Bennett’in yaptığı açıklama sonrasında İsrail hükümetince yapılan açıklamada, Sahra Altı Afrika’daki tüm ülkelerin, yabancı uyrukluların İsrail’e seyahat etmesinin yasaklandığı “kırmızı ülkeler” olarak kabul edileceği kaydedildi.

İsraillilerin bu ülkeleri ziyaret etmelerinin yasak olduğunu ve bu ülkelerden dönenlerin bir süre boyunca karantina altına alınacağını bildiren hükümet tarafından, İsrail ordusunun geçtiğimiz hafta içinde kırmızı ülkeleri ziyaret eden tüm kişileri tespit etmek için çalışma yürüteceğini ve bu kişilere testlerinin yapıldığı sürç içinde kendilerini karantinaya almaları talimatı vereceğini kaydetti.