Bütün vatandaşlar gelecek hayatını garanti alma adına çalışıyor. Çalıştığı süre oyunca onları en çok umutlandıran durum ise bir gün emekli olup rahat edecek olmaları oluyor. Fakat emekli olabilmenin de koşulları bulunuyor. İlk olarak hizmet süresini tamamlamak ve bununla birlikte sigorta başlangıcından itibaren belli bir süre prim ödenmiş olması gerekiyor. Bazı vatandaşlar bu koşulların birini ya da daha fazlasını yerine getiremediği için emekliliğini hakedemiyor, bazı vatandaşlarsa beklenenden daha erken emekli olabiliyor. Erken emekliliğin şartları arasında malullük durumu yer alıyor. Bu durumu yaşayanlar, 10 yıl hizmet süresi sonunda yaşa takılmadan emekli olabiliyor.
Kimler Malul Sayılır?
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre SGK kapsamında bir iş yerinde 4/A sigorta sınıfına tabi olarak çalışan veya 4/B kapsamında kendi hesabına çalışan sigortalıların kaza, hastalık ve benzeri durumlar sonucunda çalışma gücünün en az %60’ını kaybeden kişiler malul sayılıyor. Ayrıca kamu görevlileri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü, kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılıyor.
Bu kişiler, mağduriyetlerinin önlenmesi adına malulen emekli sayılıyor ve bu kişilere SGK tarafından malullük maaşı bağlanıyor. Elbette çalışma gücünün %60’ını kaybeden herkes malulen emekli olamıyor. Malulen emekli olabilmek için çalışma gücünü kaybetmiş olmanın dışında bazı şartları da sağlamak gerekiyor.
Malullük Aylığı Şartları Nelerdir?
Malullük aylığı alabilmek için çalışan kişinin çalışma gücünün %60’ını kaybetmiş olması yetmiyor. Bazı şartları da sağlıyor olmak gerekiyor. Bu şartların başında sigortalının hangi kapsamda olduğuna bakılmaksızın en az 10 yıldan beri sigortalı olması ve 1.800 günlük prim ödemesi olması geliyor. Ancak kişi başkasının bakımına muhtaç olacak derecede malul olmuşsa, 10 yıllık hizmet süresi gözetilmeksizin 1800 günlük prim ödemiş olma şartı aranıyor.
Bunlara ek olarak çalışanın, sağlık kurulu tarafından en az %60 ve üstü güç kaybına uğradığı resmi raporlarla tespit edilmiş ve bu durumun işe başladığı tarihten sonra gerçekleşmiş olması gerekiyor. Sigortalının maluliyeti sebebiyle 4-a kapsamında çalışanların işten ayrılmaları, 4-b kapsamında çalışanların iş yerlerini kapatmaları, prim borçlarının bulunmaması ve 4-c kapsamında çalışanların ise görevlerinden ayrılmaları şartı gerekiyor.
Malullük Maaşı İçin Nereye Başvurulur?
Malulen emekli olabilmek için sigortalının veya sigortalının işvereninin, maluliyet durumunun tespiti için sigortalının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurması gerekiyor. Başvurunun ardından kişi rapor için ilgili sağlık kuruluşuna sevk ediliyor. Burada yapılan tetkiklerin ardından rapor hazırlanıyor. Şayet kişinin bu rapor ile malul olduğu kanıtlanırsa malullük maaşı almaya hak kazanıyor.