Ekonomi

Simit fiyatlarına 30 Kasım 2021’de büyük bir zam yapıldı! Simit fiyatları 5 TL oluyor açıklaması

Fakir-zengin ayırt etmeden sofralarımızın tacı ettiğimiz simit fiyatlarına bugün (30 Kasım 2021) büyük bir zam yapıldı. Bazı illerde 2 liraya, bazı illerde 2,5 liraya satılan 100 gr simit, gelen son zamla birlikte 3,5 TL oldu ki,  Un-İş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, simit fiyatlarının önümüzdeki günlerde 5 TL olacağına işaret etti.

Gıda üretiminde ki maliyet tablosu gelen zamlarla giderek büyüyor ve bu yükselen maliyetler raf etiket fiyatlarına yansıyor. Gıda ve enerjide yüzde 82 dışarıya bağımlı olan Türkiye’de, döviz kurlarında ki artışlar ile paralel tüm tüketim mallarına zam geliyor. Un, şeker, yağ, doğalgaz, elektrik, vergi ve akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar tüm gıda ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden oluyor. Bu bağlamda simit fiyatları 1 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere 3,5 TL’ye satılacak. Bugün gelen simit zammı ile ilgili açıklamalarda bulunan Şaban Özdemir, şu korkutan açıklamaları yaptı;

Konu ile ilgili egehaber.com’a konuşan İstanbul Un-İş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, “Maliyetlerimizde yüzde 300’lere varan artışlar meydana geldi. Yaklaşık iki yıldır simiti 2,5 TL’den satıyorduk. 10 kilo margarini 125 liraya alırken şu an 300 liraya alıyoruz. Böreklik yağ 220-250 lira bandındayken şu an 675 liraya kadar yükseldi. Doları bahane ettikçe gıda fiyatları artıyor. Stokçuluk var, istismar var neye uğradığımızı şaşırdık” dedi.

ZAMLAR DURMUYOR, ESNAFIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

3,5 TL simit fiyatının dahi maliyetlerini kurtarmadığını anlatan Özdemir, “Bu tarife çıkıp yürürlüğe girene kadarki süreçte 5 kez zam geldi. Un 440 lira, susam 35 lira oldu. Böyle giderse yakın zamanda simit 5 liradan satılabilir. Zamlar hiç durmuyor. Esnafın dayanacak gücü kalmadı. Devletin gıda fiyatlarına acilen müdahalesi şart. Bu maliyet artışı devam ederse, pideciler, börekçiler, simitçiler 3-5 aya kalmaz kepenklerini indirir” diye konuştu.