Ekonomi

Otomobil alacaklar dikkat: Kötü haber geldi

Koronavirüs salgınının getirmiş olduğu kısıtlamalar sebebiyle otomobil sektörü zor zamanlar geçiriyor. Bu senenin başında meydana gelen küresel çip sıkıntısı, özellikle sıfır araçların üretimini ciddi bir şekilde etkiliyor.

Son dönemlerdeyse yükseliş gösteren dolar kurundan dolayı, otomobil üreticileri kasım ayında sıfır araç modellerine üst üste zamlar yaptı.

Araç fiyatları 1 yılda yüzde 28 zamlandı

Veriler Cardata tarafından paylaşıldı. Fiyat artış oranının sene başından bu zamana dek artmaya devam ettiği ifade ediliyor.

Verilere göre A, B, C ve D segmentinde bulunan araçların fiyat ortalaması sene başında 400 bin 333 TL düzeyindeydi. Merkez Bankası’nın 18 Kasım tarihindeki indirim kararından önce bu ortalama 512 bin 446 TL’ye yükseldi. Bu da senenin 11 aylık döneminde fiyatların yüzde 28 oranında artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararının ardından döviz kurlarında meydana gelen artış, otomobil piyasalarında birbiri ardına gerçekleştirilen zamları tetikledi.

Özellikle 23 Kasım’da dövizde görülen artışın, A, B, C ve D segmentindeki araçların ortalama fiyatını 616 bin 133 TL’ye yükselttiği kaydediliyor.

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise, “Orta gelirli olan birinin bu fiyatlarla araç alması artık hayal oldu.” dedi.