Gündem

Omicron varyantı yüzünden okullar kapanıyor mu? İki doz aşı olanların bile büyük tehlikede olduğu açıklandı

Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Omicron varyantının Türkiye’de de bazı illerde görüldüğünü açıkladı. Bugün ise Biontech aşısını bulan Uğur Şahin Omicron varyantı hakkında korkutan açıklamalarda bulundu. İki doz aşı olanların bile çok büyük tehlike altında olduğunu belirten Şahin, bu yeni varyantın bağışıklık sisteminden kaçtığını, antikorların hücreye girmesini engelleyen bir virüs olduğunu açıkladı.

Şahin’in açıklamalarına göre Omicron virüsü yepyeni bir virüs ve virüsün tam haritasının henüz çıkarılamadığını ve bu yönde çalışmaların devam ettiğini belirtti. Diğer bilinen varyantlara göre çok daha ölümcül ve bulaşıcı olduğu belirtilen bu varyant yüzünden okulların kapatılması, yüz yüze eğitime ara verilerek online eğitime geçilmesi masaya yatırıldı. Dahası, bu yeni varyantlara karşı yeni aşının üretilmeye çalışıldığı ve sonrasında bu aşının herkesin olması gerektiği belirtildi. Peki, Türkiye’de okullar kapanıyor mu? İki doz aşı olanlar bu Omicron varyantından ne kadar etkilenir? Okullar ne zaman kapanıyor? İşte detaylar…

Güncel Omicron Varyantısı Haritası

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDE KAÇABİLEN BİR VARYANT

Alman BioNTech firmasının CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, Der Spiegel gazetesine yaptığı açıklamalarda Omicron virüsü ile ilgili endişelerini ve bu varyantlara karşı yapılan aşı çalışmalarına değindi. ‘’Bağışıklık sisteminden kaçabilen bir kaçış varyantı olup olmadığını bilmiyorduk’’ diyen Şahin, ‘’geçtiğimiz haftalarda yeniden çalışmaya başladık ve gruplarlar oluşturduk. Hala pek çok bilinmeyen var, ancak cevapları bulmak ve ilerlemek için bir planımız var. Bu bahardan beri yeni varyantlar için hazırlanıyoruz’’ dedi.

‘’BioNTech aşısının Omicron’a karşı ne kadar iyi çalıştığına dair bir ön çalışmanın sonuçlarını yayınladınız. En az üç doz aşı olan kişilerin Omicron’a karşı iyi bir şekilde korunacağı ortaya çıktı . Buna şaşırdınız mı?’’ sorusuna cevap veren Uğur Şahin ‘’ Beş altı senaryo geliştirmiştik. Bu ön sonuç, bu durumda mümkün olan en iyi sonuçtur. Ön verilere göre, üç doz corona virüsü önemli ölçüde nötralize ediyor.  Daha fazla veri, korumanın ne kadar güçlü olduğunu ve ne kadar sürdüğünü gösterecektir’’ dedi.

Şahin: Laboratuvarda yaptığımız ilk şey, antikorların virüslerin hücrelere alınmasını nasıl engellediğine bakmak. Bunu özellikle iyi yaparlarsa, enfeksiyonu ve dolayısıyla herhangi bir derecede hastalığı önleyeceklerdir. Baktığımız ikinci bileşen ise bağışıklık sisteminin T hücreleri aracılığıyla hafıza işlevidir. Antikorların yokluğunda bile, aşılama ile oluşturulan iyi bir hafıza, T hücrelerinin enfeksiyondan sonra virüsle başarılı bir şekilde savaşmasına yol açacaktır. Omicron durumunda, T hücrelerinin büyük ölçüde etkili olması gerektiğine inanıyoruz. Ve böylece ciddi hastalıklara karşı iyi bir koruma sağlanacaktır.. En azından geçici olarak.

2 DOZ YETERLİ OLMUYOR

Durum değişti. Omicron ile ilgili olarak, iki doz henüz yeterli koruma sağlamıyor. Omicron, göründüğü gibi yayılmaya devam ederse, yalnızca üç ay sonra bir güçlendirici önermek bilimsel olarak mantıklı olacaktır. Bu zaten İngiltere’de yapılıyor. Ancak bu kararı vermek bizim elimizde değil.

Uzmanlar Omicron varyantının İstanbul ve İzmir’de ortaya çıkması ile birlikte hemen okulların kapatılması ve bir an önce gerekli desteklerin sağlanarak sokağa çıkma yasağı dahil tüm tedbirlerin alınması gerektiği yönde açıklamalarda bulundu. Yüz yüze eğitim devam edecek mi yoksa yüz yüze eğitime ara verilip tekrar online eğitime mi geçileceği ve diğer konular bu Salı günü toplanacak bilim kurulu toplantısında görüşülecek. Sağlık Bakanı Koca’nın bu yönde bazı kararlar alacağı öngörülüyor…