GündemSağlık

Omicron varyantına karşı BioNTech aşıların etkisi nasıl?

BMJ’deki bir haber makalesinde Elisabeth Mahase, SARS-CoV-2 varyantı omikron hakkında bazı bilinmeyenleri açıkladı. Mahase, Omicron varyantına karşı BioNTech aşıların etkisinin nasıl olduğunu, yapılan bilimsel çalışmalarla elde edilen verilerle anlattı. Peki, yeni ilaçların covid-19’a etkisi ne olacak? İşte detaylar…

Omicron, önceki varyantlardan açıkça daha bulaşıcıdır ve omikron’un delta varyantını geride bırakması beklenmektedir. Popülasyondaki insidansın 2-3 gün içinde ikiye katlandığı tahmin edilmektedir. Güney Afrika’da, omicron baskın varyant haline geldi ve Danimarka’da, 15 Aralık’tan itibaren, omicron’un en yaygın varyant olarak tahtı ele geçireceği tahmin ediliyor. Omicron’un covid-19 yeniden enfeksiyon riskini artırdığına dair göstergeler de var.

Omicron, delta varyantından daha bulaşıcı olduğundan, araştırmacılar, omicron’un daha az ciddi hastalığa neden olduğunu varsayıyorlar. Bu veriler ise Güney Afrika’dan gelen verilerle desteklenmektedir. Belirsiz rakamlar olduğu vurgulanmaktadır ve enfekte olanların çoğunluğu nispeten genç insanlar. Öte yandan, nüfusun önemli ölçüde daha yüksek bir oranı enfekte olduğunda, göreceli risk daha düşük olsa bile, birinin ciddi bir hastalığa yakalanma riski artar. Bu durum sağlık hizmetlerinde ciddi bir tıkanıklığa neden olabilir.

Peki ya aşıların etkisi?

Güney Afrika’da sadece 12 kişiyle yapılan küçük bir çalışmadan elde edilen ön veriler, Pfizer-BioNTech aşısının etkisinin, virüsün pandeminin başlangıcındaki bir varyantına kıyasla 41 kat daha düşük bir nötralize edici antikor seviyesi ile önemli ölçüde azaldığını gösterebilir. Ancak uzmanlar, takviye dozuyla ciddi enfeksiyonlara karşı hala iyi korunduğumuza inanıyor. Aynısı Pfizer tarafından bir haber bülteninde söylenmektedir .

Hem Pfizer-BioNTech hem de Moderna şu anda aşılarının omicron’a özel bir versiyonunu geliştirmek için çalışıyor . Modifiye edilmiş aşıların onaylanması koşuluyla ilk teslimat yaklaşık 100 gün içinde olabilir.

Yeni ilaçların covid-19’a etkisi ne olacak?

GlaxoSmithKline göre, in vitro monoklonal antikor sotrovimab tür ilaçların diğer geliştiriciler etkisi daha kötü olduğunu ileri sürmüşlerdir, Omicron’a karşı bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.

Omikron Norveç’te sadece toplumda yeni kısıtlamalara, yol açmıştır. Aynı zamanda kısmi kapanışları ile diğer birçok ülkede.

Omikron, tek bir gezegende yaşadığımızın bir hatırlatıcısıdır. Dünyanın yoksul kesimi aşılamaya henüz başlamadığı sürece, SARS-CoV-2’nin yeni ve daha ciddi varyantlarının ortaya çıkma riski ortaya çıkması muhtemeldir.