EkonomiGündem

Sürücü Belgesi Olanlar İçin Duyuru Yapıldı: O Uygulama İçin Vakit Daralıyor

Ehliyet ve kimliğini ayrı ayrı taşıma dönemi sona erdi. Vatandaşlar merakta ehliyet ve kimlik birleştirme dönemi ne zaman sona erecek? Ehliyet ve kimliğini hala birleştirmek için vakit var. Vatandaşlara 2022 yılına kadar vakit verildi. Ehliyet ve kimliğini birleştirmeyen vatandaşlar için duyuru yapıldı.

Vatandaşlar yeni güncellenen uygulama ile birlikte, hem ehliyet hem de kimliği ayrı ayrı taşımak zorunda kalmayacak. ‘Hayat Kimliğinle Kolay’ uygulaması ile sürücü belgesindeki bilgiler sürücü belgesine dahil edilebilecek. Ayrıca, Hayat Kimliğinle Kolay projesinin ilk adımı olan yeni tip sürücü belgesi bilgilerinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartına yüklenmesiyle artık sürücü belgesi taşıma zorunluluğu ortadan kalkmış olacak.

Üstelik bu işlemler ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilecek. Eski nüfus cüzdanına sahip olan vatandaşlar ise bu işlem için önce yeni nüfus cüzdanı için başvuruda bulunacak. Yeni tip çipli nüfus cüzdanı olan ve eski tip ehliyete sahip olan vatandaşların ise Nüfus müdürlüğüne müracaat ederek 4 adet biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve 15 TL’lik harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz götürmesi gerekiyor.

Başvurular Nereden Yapılıyor?

Hayat Kimliğinle Kolay uygulaması için sürücü belgesi bilgisini kimlik kartına yükletmek isteyenler nüfus müdürlüklerine NVİ Çağrı Merkezi Alo 199 veya https://randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu alarak başvuru yapabiliyor.

Kimlik Yenileme Ücretleri Ne Kadar?

Kimlik yenileme: 30 lira.

Çipli kimlik kaybedilmişse: 60 lira.

Eski tip kimlik kaybolursa: 30 lira.

Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 30 lira.

Eskiyen kimliği değiştirme: 30 lira.

Doğumdan itibaren 1 ayın sonunda bebeğin kaydı yapılmamışsa: 30 lira.

Yeni doğan bebek için 1 ay içinde kimlik çıkarmak ücretsiz.

2021 Yılı İçin Kimlik Yenileme Ücretleri

Eski tip ehliyet yenileme: 15 lira

Yeni tip çipli ehliyet yenileme: 270 lira