GündemTeknoloji

Türkiye’de bir ilk! TOGG’un paylaşımı heyecanlandırdı: “Saat 14.30 buluşalım”

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) elektrikli otomobiller için batarya üretmek amacıyla gerçekleştireceği yatırım, Proje Bazlı Devlet Yardımı kapsamında desteklenecek. TOGG söz konusu yatırım için Eylül ayında SIRO Silk Road Temiz Enerji Çözümleri San. ve Tic. AŞ’yi kurmuştu. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile TOGG’un gerçekleştireceği batarya yatırımı, Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar kapsamına dahil edildi.

TOGG'un fiyatı kaç para olacak? Yerli otomobilin fiyatı belli oldu mu? TOGG'un fiyatı ne zaman belli olacak? - Yeni Şafak

Sabit yatırım tutarı ise 30 milyar TL

Yayımlanan kararda, 13 Ekim 2021 tarihinde batarya hücresi ve modül üretim faaliyetlerine başlandığı ve şirketin yatırım süresinin 10 yıl olduğu belirtildi. Ayrıca, yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebileceği bildirildi. SIRO’nun sabit yatırım tutarı ise 30 milyar TL olarak kayıtlara geçti.

Yerli otomobil tanıtıldı

Personel sayısı 400, öngörülen ilave istihdam  2 bin 200 olacak

Alınan karara göre, SIRO 2023 yılından itibaren yatırım süresinin sonuna kadar her yıl sabit yatırımın yüzde 10’u kadar Ar-Ge harcaması yapacak. Yatırım tamamlandığında, nihai sabit yatırım harcamaları toplamının en az yüzde 15’i kadar Ar-Ge harcaması yapılmış olacak. Bu şartların sağlanamaması halinde, bir sonraki yıl için nitelikli personel desteği, enerji desteği be hibe desteği uygulaması durdurulacak.

SIRO’nun sabit yatırım tutarı ise 30 milyar TL olarak kayıtlara geçerken, öngörülen nitelikli personel sayısının 400, öngörülen ilave istihdamın ise 2 bin 200 şeklinde olduğu kaydedildi.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Veya Kısaca TOGG Hakkında

En az yüzde 15’i kadar Ar-Ge harcaması yapılmış olacak

Yatırımın 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlanması halinde, bu tarihe kadar verilecek kümülatif desteğin limiti, sabit yatırım harcamalarının yüzde 12.5’i kadar olacak.  Hibe desteği ödemesi; 2023, 2024, 2025 ve 2026 yıllarında yatırımın tamamlama vizesi yapılan kısmın yüzde 30’u kadar verilecek.

TOGG 2023 yılından itibaren yatırım süresinin sonuna kadar her yıl sabit yatırımın yüzde 10’u kadar Ar-Ge harcaması yapacak. Yatırım tamamlandığında, nihai sabit yatırım harcamaları toplamının en az yüzde 15’i kadar Ar-Ge harcaması yapılmış olacak.

Bursa Gemlik’te yatırım yeri tahsis edilen batarya yatırımına ayrıca; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıl gelir vergisi stopaj desteği, 10 yıl boyunca enerji tüketim harcamalarına ilişkin yüzde 50 destek sağlanacak.

 

TOGG, batarya üreticisi Farasis ile anlaştı | DÜNYA | DW | 20.10.2020

Batarya hücresi 15 GWs kapasiteli, batarya modül ve paketinin de 19.8 GWs kapasiteli

Yatırım ile üretilecek batarya hücresinin ise 15 GWs kapasiteli, batarya modül ve paketinin de 19.8 GWs kapasiteli olduğu aktarıldı.

TOGG, Ekim 2020’de Li-Ion batarya üreticilerinden Farasis’i iş ortağı olarak seçtiğini duyurmuştu. 2021 Eylül ayında ise 2 şirketin ortaklığında kurulan SIRO ile, batarya modül ve paketlerinin üretilmesi, Türkiye ve çevre ülkelerde enerji depolama çözümlerinin geliştirilmesi, Türkiye’nin enerji sistemi verimliliğinin artırılmasında rol oynanması, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve verimli bir enerji sistemi gelişiminin hızlandırılması hedefleniyor.

“14.30’da buluşalım”

TOGG sosyal medya hesabından “14.30’da buluşalım” notu ile çağrıda bulundu. Ve notun altına video paylaştı.