Ekonomi

Sigara ve alkole indirim yapıldı mı? 2 TL döviz kuru indirimi ne zaman yapılacak?

Geçtiğimiz haftalarda döviz kurlarının yükselmesinden dolayı sigara ve alkole zam yapılmıştı. Döviz kuru farkı olarak sigara paketi başına 2 TL yansıtılırken alkollü içeceklere yüzdelik zam yapılmıştı. Şimdi dolar kurunun 18’lerden 11 TL’ye gelmesi ile beraber sigara ve alkole yapılan zam kadar indirim yapılması bekleniyor. Peki, sigara ve alkole ne zaman indirim yapılacak? Bakan Mehmet Kuş, indirim yapılmasına ilişkin flaş açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

Döviz kuru garantili TL mevduatlarına getirilen yeni düzenleme ile çoğu vatandaş dövizden TL’ye geçti ve ABD dolar kuru iki günde 18,56 seviyesinden 11 seviyelerine kadar geriledi. Kurlarda ki bu düşüşleri davul zurna ile karşılayan vatandaşlar, kurların düşmesi ile beraber son 2 ayda yapılan zamların geri alınacağını düşündü. Ama uzmanlar, vatandaşların bu beklentilerine olumlu bakamıyor zira tam tersine enflasyonun çok daha yukarılara çıkacağından endişeli. Lakin, sigara, alkol, gıda, akaryakıt ve enerji giderlerine yapılan zamların geri alınabilmesi yani fiyatların düşmesi için süre veriyorlar…

Döviz kurlarında ki düşüşün her ne kadar TL mevduatlarına getirilen döviz garantisi olduğu düşünülse de ekonomi uzmanları bunun kamuya büyük bir yük getireceğini ve bu yükün ister istemez fiyatlara yansıtılacağını iddia ediyor. 1 ay içerisinde 11 ile 18 arasında bir balon oluştuğunu ve bu balonun patladığını belirten uzmanlar, Türk Lirası’nın belli bir istikrara kavuşmadan hiçbir ürüne indirim gelmeyeceğini, kurda ki bu düşüşlerden dolayı indirim geleceğini düşünmemiz için önümüzde halen 3-4 ayın olduğunu belirtiyorlar.

Ekonomistlere göre ne sigaraya, ne alkole, ne akaryakıt fiyatlarına nede gıda fiyatlarına indirim gelmeyeceğini iddia ederken Ticaret Bakanı Mehmet Muş bugün, döviz kurunun düşmesi ile birlikte indirim yapmayan firmaları uyardı.

Bakan Muş, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda ‘’ Döviz kurlarındaki düşüşü, tedarik zincirinin her halkasında fiyatlara yansıtmayanlara karşı denetimlerimiz artarak devam edecek. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. İhlalde bulunanlara hukuki çerçevede en ağır cezaları vereceğiz. Vatandaşımızın hakkını-hukukunu kimseye çiğnetmeyiz!’ mesajını verdi.

Bakanın bu açıklamalarından sonra sigaraya 2 TL indirim yapılması ve alkole gelen son zamların bu hafta sonuna kadar geri çekilmesi bekleniyor.