EkonomiGündem

Mutfak Tüpüne ve Doğalgaza Zam Üstüne Zam

Döviz kurunun artması ile birlikte birçok ürün yükselen fiyat etiketlerinden nasibini almıştı. Geçtiğimiz haftalarda 18 TL civarlarını gören dolar fiyatları sonrası akaryakıttan, giyime, teknolojik ürünlerden gıda fiyatlarına kadar birçok ürünü etkilemiş vatandaşın belini bükmüştü.

Geçen hafta Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından döviz kuru ani ve sert bir düşüş yaşamıştı. Her ne kadar döviz kurunda yaşanan artış tüm ürünlere yansısa da yine döviz kurunda yaşanan düşüş vatandaşın zannettiği gibi fiyat etiketlerine indirim olarak yansımadı. Özellikle zincir marketlerde satılan gıda ve temel ihtiyaç ürünleri fiyatları, akaryakıt fiyatları telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik ürün fiyatları beklenenin aksine fiyatlarda pek de indirime gitmedi.

Düşen Döviz Kuru Fiyat Düşüşü Sağlayacak Mı?

2021 yılında yaşanan fiyat artışları sadece bunlarla da sınırlı kalmadı. Mutfak tüpüne, doğalgaza, elektriğe de zam üstüne zam geldi. Özellikle 1 yılda 21 kez zamlanan mutfak tüpü fiyatları vatandaşın cebini yaktı. 2021 yılında enerji piyasalarındaki zam oranlarına bakıldığında zam şampiyonu ise sanayi doğalgazı oldu. Yüzde 158 oranda artan sanayi doğalgazı fiyatları vatandaşın belini bükmeye devam ediyor.

Sanayi doğalgazına 1 yıl içerisinde 11 kere zam yapılırken zam oranı yüzde 158 oldu. 2021 yılında enerji piyasasında fiyatı en çok artan sanayi doğalgazı oldu. Konutlarda kullanılan doğalgaza 2021 yılı içerisinde 7 kere zam yapıldı ve konutlarda kullanılan doğalgaza gelen zam oranı yüzde 18.8 oldu. 1 yıl içinde yüzde 22 oranında yükselen elektrik fiyatlarına 2 kez zam yapıldı.

Akaryakıtta Zam Şampiyonu LPG Oldu

Özellikle akaryakıt ürünlerine gelen zamlar sonrasında vatandaşlar aracının deposunu dolduramaz hale geldi. Vatandaş gözünü her gün başka bir zam haberine açarken akaryakıt piyasasında fiyatı en çok artan ürün LPG oldu. 1 yıl içerisinde 13 kez zam gelen LPG’nin fiyatı yüzde 103 oranında artış gösterdi. 2021 yılında 14 kere zamlanan benzin fiyatları ise yüzde 60,4 oranında artış gösterdi. Son olarak zammın en çok vurduğu akaryakıtlardan olan motorine de 1 yıl içerisinde 11 kere zam yapılırken, motorin fiyatları ise yüzde 72 civarında yükselme yaşadı. Vatandaşlar 2022 yılı için merakta fiyat artışı yaşanan bu ürünlerde dövizin düşmesine bağlı bir fiyat düşüşü yaşanacak mı?