Ekonomi

Sigaraya 5 lira alkole yüzde 35 zam yapılacak açıklaması tiryakileri üzdü!

Dolar kurunun 18 bandına gelmesi ile Aralık başında sigaraya ve alkollü içeceklere en az 2’şer TL zam yapılmıştı. Döviz kurlarının düşmesi ile beraber sigara ve alkol fiyatlarına yapılan zamlar geri çekilmesi beklenirken uzmanların dediği çıktı ve her şeye olduğu gibi sigara ve alkole yine yılbaşı zammı yapılacağı açıklandı. Türkiye Tekel Bayiler Platformu’nun yaptığı açıklamalara göre Yılbaşı sonrasında sigaraya 3 TL, alkole ise yüzde 35 zam yapılacak. Bu şekilde sigara fiyatlarına son 30 gün içerisinde 5 TL zam yapılırken alkollü içeceklere bu gelen zam ile birlikte yapılan zamlar yüzde 40’ı geçmiş olacak.

Sigara ve alkol kullananlara kötü haber Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş’tan geldi. Aybaş, 2022 Ocak ayında sigaraya 3 TL, alkole yüzde 30-35 arasında zam geleceğini iddia etti. Daha önceden sigaraya yapılan zammı bir gün öncesinde bildiren Aybaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şöyle dedi;

“Alkole gelecek zam oranı % 30/35 arası konuşuluyor sigaralara da en az 3 TL zam bekleniyor. Umarım gelmez. ÖTV kaldırılsın fiyatlar düşsün, kaçağa teşvik azalsın, devlette vergi kaybından dolayı zarar etmesin yoksa bu zamlar kaçağın yolunu daha da çok açacak ve ölümler devam edecek.” Dedi.

Aybaş3ın bu dedikleri doğru çıkarsa sigaraya 5 TL zam gelmiş olacak ki, 1980 yıllarda bile sigaraya bu kadar büyük oranlarda zam yapılmamıştı.