GündemSağlık

Omicron Alarmı! Yılbaşı Sonrası Uyarı Geldi

Güney Afrika’da ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılan virüs vatandaşlara endişe vermeye devam ediyor.  Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe verici varyant” olarak sınıflandırılan ve bilim dünyayı hayrete düşüren dayanıklılığı ve bulaşma hızı ile tüm dünyada hızla yayılmaya devam ediyor.

Omicron Baskın Varyant Olacak

Ülkemizde de hızla yayılan omicron varyantı endişe yaratıyor. Uzmanlar bu süreçte maske, mesafe ve hijyen kurallarına daha çok uyulması gerektiğini hatırlatmaya devam ediyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, yaptığı açıklamada yılbaşından sonra vaka sayılarının daha da artacağını ön gördüklerini ifade etti. Çamlı, “Kısa süre içinde 18 binlerden 40 binlere çıkan vaka artışı gördük. Önümüzdeki dönemde bu durumun daha da artıp, ‘Omicronun baskın varyant olacağını, bilim insanları defalarca dile getirdi. ‘Delta’ varyantına göre 4 ila 6 kat fazla buluşan ‘Omicronun, aşılara da daha fazla direnç gösterdiğini biliyoruz. Özellikle kapalı alanlardaki etkinliklerde havalandırmanın da etkili olmadığı takdirde virüsün bulaşıcılığının yüksek olacağı ortada” ifadelerini kullandı.

Yılbaşı Sonrası Vakalarda Artış Bekleniyor

Yılbaşının ardından vaka sayılarında ciddi oranda bir artış yaşanacağına dikkat çeken Çamlı, “Özellikle yılbaşını takiben ‘Omicron’ varyantı çok ciddi şekilde artacağı için vaka sayılarındaki artış nedeniyle hastane sistemi ciddi şekilde sıkıntıya girebilir. Yılbaşındaki kontrolsüz kalabalıklar, fiziksel mesafe ve maske kuralına uymadan yapılan etkinlikler özellikle kapalı ortamdaki uzayan yılbaşı etkinliklerinin bulaşa etkili olacağı ortada” açıklamalarında bulundu.

4. Pikteyiz

Omicron varyantı nedeniyle 4. pikte olduğumuzu dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Uzamış 4’üncü pikteyiz. Bunun belki yeni bir zirvesi olur. Bu da kaçınılmaz bir süreç olarak görülüyor. Tüm dünyada ciddi kısıtlamalar hayata geçti. Eski önlemler geri getirilip, yenileri uygulanmaya başladı” dedi.

İstanbul’da Omicron Vakaları Çok Yüksek

Geçtiğimiz günlerde Omicron varyantı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ““Şu anda İstanbul’da Omircron’a bağlı vakaların oranı çok yüksek. Çünkü İstanbul dışarıya en fazla bağlantısı olan kent. Omicron da Türkiye’ye İstanbul üzerinden girdi. Ve yayıldı. Bakın şaka değil. 10 günde 5 katına, 1 haftada 3,5 katına çıktı İstanbul’daki vaka sayıları. Büyük kentlerdeki yükseliş fena” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca 60 Yaş ve Üzeri Vatandaşlara Uyarıda Bulundu

Omicron varyantından hayatını kaybedenlerin 60 yaş ve üzeri vatandaşlar olduğuna dikkat çeken Bakan Koca, ” “Vefatların yüzde 87’si 60 yaş üzeri kişiler. Toplam vakaların yüzde 16’sı 60 yaş üzeri ama vefatların yüzde 87’si. Tabii sadece yaş değil, yaşa bağlı hastalıklar etkili vefatlarda. Risk grupları daha dikkatli olmalı demek lazım. 60 yaş üzeri iseniz, başka hastalıklarınız da var ise daha da dikkatli olacaksınız, kurallara daha fazla uyacaksınız” açıklamalarında bulundu.