GündemSağlık

Uzmanlardan Bez Maske Uyarısı Geldi Omicron’a Karşı Ne Kadar Koruyucu?

Güney Afrika’da ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılan virüs vatandaşlara endişe vermeye devam ediyor.  Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe verici varyant” olarak sınıflandırılan ve bilim dünyayı hayrete düşüren dayanıklılığı ve bulaşma hızı ile Omicron adını alan virüs bilim dünyasında endişe yaratmaya devam ediyor. Uzmanlardan kullandığımız maskelere karşı açıklama geldi. Kullandığımız bez maskeler omicron varyantına karşı etkili mi?

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC)  vatandaşların kullandığı bez maskelerle ilgili açıklama yaptı. Kullanılan bez maskelerde özellikle burun bölgesinin açıkta kalmayacak şekilde kapatılmasını sağlayan tel parçalı olması gerektiği belirtildi. Yapılan açıklamada, N95 tipi maskelerin sağlık çalışanları için takılmasını önerilirken, vatandaşlar için bez maskelerin çift katlı olması ve ağız ve burunu hava almayacak şekilde kapatacak şekilde olması öneriliyor.

Virüse Maruz Kalmamak İçin Maske Doğru Takılmalı

Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada: “Herkes sadece kumaş maske ya da cerrahi maske takıyor olsa da Omicron varyantına göre durum değişmeyecek” ifadeleri kullanıldı. Yine Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Monica Gandhi tarafından yapılan açıklamada, “Gerçekten virüse maruz kalmak istemiyorsanız mutlaka doğru maskeyi takmak zorundasınız” açıklamalarında bulundu.

Uzmanlar halk arasında sıklıkla kullanılan bez maskelerin omicron varyantına karşı koruyuculuğunun araştırılması öneriliyor. Dr. Monica Gandhi yaptığı açıklamada, “N95, KN95, KF94 ve FFP2 tipi maskelerin kullanılmasını bunların temin edilememesi üzerine cerrahi maske ve koruyuculuğunun artması için cerrahi maske üzerine kumaş maske takılması gerekiyor” ifadelerini kullanıldı.  Ayrıca yapılan açıklamada, “Ancak kumaş maskeler ve cerrahi maskeler yerine N95 maskeler her zaman daha yüksek koruma sağlar” açıklamasında bulundu.