EkonomiGündem

Piyasa uzmanından 2022 tahminleri: TL değer…

2021 yılının son haftalarında döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ani yükselişlerden sonra, yeni döneme dair tahminler yapılmaya başlandı. Yükselişe geçtikleri dönemlerde vatandaşların paniğe kapılmasına sebep olan döviz kurları ve altın piyasasının 2022 yılı içerisinde sergileyecekleri performanslar ile ilgili uzmanlar tahminlerini açıklamaya başladı. Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Dr. Salih Özman TL’nin bu piyasalar karşısında nasıl bir grafiğe sahip olacağını açıkladı.

“Kur Korumalı Mevduat Sistemi Kazandıracak!”

2021 yılının kasım ayından itibaren 13 TL seviyesini aşarak, hızla yükselişe geçen dolar kuru yılın son haftalarında 18 TL seviyesine kadar yükselmişti. Aynı piyasada yer alan euro kurunun da tarihinin en büyük seviyesini görmesi ile birlikte 20 TL seviyesine ulaşması, TL’nin döviz kurları karşısında oldukça büyük bir değer kaybı yaşamasına sebep olmuştu.

TL’nin döviz kurları karşısında yaşadığı değer kaybını önlemek amacı ile 2021 yılın aralık ayında gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında birtakım kararlar alınmış ve bu kararlar neticesinde dolar kuru ani bir düşüş yaşayarak 11 TL seviyesine, euro kuru ise 13 TL seviyesine kadar gerilemeyi başarmıştı. Kurlara karşı TL’nin değerinin korunması amacı ile Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatlar kararı alınmış ve bir süre sonra bu karar Kur Korumalı Mevduat Sistemi ile değiştirilmişti.

Yaşanan bu gelişmelerden sonra 2022 yılında TL’nin geleceği ile ilgili araştırmalara yapılmaya başlandı. Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Dr. Salih Özman konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Başkan Özman, şimdiye kadar bu sisteme olan ilginin büyük olduğunu ve böyle devam ederse TL’nin değer kaybı yaşamayacağını ifade etti.

“En Çok Dolar Kazandırdı!”

Hem döviz kurları hem de altın piyasası ile ilgili olarak 2022 yılı tahminlerini yapmaya devam eden Başkan Salih Özman, 2021 yılında yatırımcılara en çok kazanç getiren aracın dolar olduğunu dile getirdi. Dr. Özman doların yüzde 80 oranında getiri sağladığını bildirdi.

Altın Fiyatları Etkilenmeyecek!

2022 yılında altın piyasasında yaşanacak olan gelişmeleri de değerlendiren Dr. Özman, 2021 yılını dünya genelinde yüzde 4 değer kaybı ile kapatan ONS altının, 2022 yılında değişeceğini ifade etti. Başkan Özman, ONS altın fiyatında yaşanacak olan gelişmelerin diğer altınları etkilemeyeceğini öngördüğünü ifade etti.