Ekonomi

2022 Yılsonu dolar kuru tahminleri yapıldı! 1 dolar kaç TL olacak? Merkez bankasının 2021 yılı ile ilgi tahminleri gerçekleşti mi?

2021 yılının sonlarına doğru döviz kurları da ve altın piyasasında yaşanan ani yükseliş sonrasında, gözler 2022 yılı tahminlerine çevrildi. Yükselen döviz kurları karşısında alım gücü git gide düşen vatandaş, yeni dönem itibari ile ekonomik anlamda kendilerini nelerin beklediğini merak etmeye başladı. Vatandaşların konu ile ilgili sormuş oldukları sorulara merkez bankası ve uzmanlar yanıt verdi!

2021 Yılı Aralık Döviz Kuru Verileri

Dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılardan sonra Türkiye piyasaları da sert bir darbe almış ve 2021 yılının Kasım ayı itibari ile döviz kurları yükselişe geçmeye başlamıştı. Aralık ayı itibari ile 18 TL seviyesini geçen dolar ve 20 TL seviyesini geçen euro kurları, merkez bankasının tüm müdahalelerine rağmen istenilen seviyelere indirilememiş ve bunun sonrasında zorunlu bir kabine toplantısı gerçekleştirilmişti.

Kabine toplantısından sonra toplantı kararlarını açıklamak üzere kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı TL’yi özendirici üslubundan sonra dolar kuru 10 TL seviyesine, euro kuru ise 12 TL seviyesine gerilemeyi başarmıştı. Yaşanan bu gelişmelerden sonra 2022 ile ilgili umutlanan vatandaşlar, yeni yıla girilmesi ile birlikte kötü bir sürpriz ile karşılaştı. Yeni yol itibari ile döviz kurları tekrar yükselişe geçti

Merkez Bankası Yılsonu Dolar Kuru Tahmini Gerçekleşti Mi?

Merkez Bankası her yıl olduğu gibi bu yılda 2021 yılı dolar kuru tahminlerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini açıkladı. Merkez Bankasının 2021 yılsonu dolar kuru tahmini ile gerçek dolar kuru arasında oldukça az bir fark olduğu gözlendi. Merkez Bankası 2021 yılı yılsonu dolar kurunu 13,77 TL olarak tahmin etmişti.

Merkez Bankası 2022 Yılsonu Dolar Kuru Tahminini Açıkladı!

2021 yılının son haftalarında dolar kurunda yaşanan dalgalanmalardan sonra, Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak paniğe kapılan vatandaşlar gözlerini 2022 yılı dolar kuru tahminlerine çevirdi.

Merkez Bankası dolar kurunun tahminine ilişkin düzenlemiş olduğu ankette, 2022 yılı yılsonu dolar kuru fiyatını 15,56 TL olarak belirledi.