Gündem

Turkovac aşısı Omicron varyantına karşı ne kadar etkili?

Turkovac aşısının delta varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu açıklanmıştı. Omicron varyantı çıkınca Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı ne kadar etkili olduğu tartışmaları çıktı. TTB’den ”Turkovac aşısını kullanın demem” diye açıklama yaptıktan sonra Manisa Milletvekili Erkan Akçay’dan da bir açıklama geldi.

Omicron varyantına karşı yerli ve milli olduğu söylenen Turkovac aşısının ne kadar etkili olduğuna açıklama yapan Akçay ”Delta varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu tespit edilen Turkovac’ın Omicron varyantına karşı da koruyuculuk sağladığı tespit edilmiş. Sürekli mutasyona uğrayan virüsün en son şekli 70 kat bulaşıcı olan Omicron’dur. Omicron’a bağlı olarak ülkemizde vaka sayılarında da artışlar yaşanmaya başlandı. Covid-19’la mücadele kapsamında başta aşılanma olmak üzere tüm vatandaşlar olarak topyekûn tedbirlere uyulması gerekiyor. Bu vesileyle, sağlık çalışanlarımızın özellikle özlük haklarında da iyileştirmenin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Bu açıklamalar yapılırken Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut’tan kritik bir açıklama geldi. Bulut ”“Pandemi çalışma grubumuz bu belgeleri inceleyerek Turkovac ile ilgili bir bilgi sunabilsinler. Çünkü ortada bir aşı yok, aşı olduğu iddia edilen bir solüsyon var” dedi.