Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu yeni dönem prim ödemesi ve ödeneklerini açıkladı: Cenaze, rapor, emzirme…

2021 yılının tamamlanması ile birlikte, devletin birçok hizmetinde yeni döneme ait düzenlemeler yapılmaya başladın. Son olarak Sosyal Güvenlik Kurumu da yeni dönem içerisinde geçerli olacak olan prim ödemelerinin ve diğer konulara ait ödeneklerin güncel fiyatlarını açıkladı. Devletin yaptığı çeşitli yardımlardan faydalanan milyonlarca vatandaş, yeni dönem fiyatlarını öğrenmek amacı ile araştırmalar yapmaya başladı.

2022 Rapor Parası Ödemesi Arttırıldı

Devlet tarafından vatandaşlara ödenen rapor parası iş kazası, dönemsel hastalıklar, ameliyat ya da diğer başlıklar altında yer alan hastalıklardan ötürü bir süreliğine meslek hayatına ara vermek zorunda kalan kişilere ödenir.

2022 yılının gelmesi ile birlikte, devlet tarafından sunulan her hizmet de olduğu gibi rapor parası hizmetinde de çeşitli güncellemeler yapıldı. Buna göre iki farklı başlık altında verilen rapor paralarının 2022 fiyatları şu şekilde güncellendi:

  • Yatarak tedavi olan hastalara ödenecek olan rapor parası: 83,46 TL
  • Ayakta tedavi gören hastalara ödenecek olan rapor parası: 111,20 TL

2022 Emzirme Ödeneği ve Cenaze Ödeneği Tutarları Arttırıldı

Yeni doğum yapmış, sigortalı çalışan bir kadına ya da sigortalı olmayan yeni doğum yapmış kadının eşine devlet tarafından emzirme ödeneği verilmektedir.

2022 yılının gelmesi ile birlikte fiyatı güncellenen hizmetlerden biri de emzirme ödeneği oldu. 2021 yılında 232 TL olarak ödenen emzirme ödeneği, yeni dönem ile birlikte 316 TL’ye yükseltildi.

İş kazası ya da meslek hastalığı sonucunda vefat eden ya da devletin yaşlılık ödeneği hizmetinden yararlanırken vefat eden kişilerin cenaze masraflarının karşılanması için devlet tarafından ödenen cenaze ödeneği de 2022 yılı itibari ile fiyatı artan hizmetler arasında yerini aldı. Yapılan düzenlemeye göre 2022 yılı cenaze ödeneği ücreti, bin 250 TL’ye yükseltildi.

2022 Doğum ve Askerlik Borçlanması Prim Ödemeleri Güncellendi

Yeni dönem itibari ile yalnızca ödeneklere değil, prim ödemelerine de fiyat güncellemesi yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre ödenecek olan en düşük prim ücreti 53,38 TL olarak belirlendi. En yüksek prim ödemesinin ise 400,32 TL olacağı duyuruldu.