EkonomiGündem

Yarından itibaren ayçiçek yağı, tuvalet kağıdı, makarna, deterjan alacaklar dikkat: Duyuru yapıldı!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle market ürünlerindeki fahiş fiyat artışları ile ilgili açıklamada bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati market ürünlerinde uygulanan fahiş zam fiyatlarının ardından KDV indirimi başlattıklarını bildirdi.

Selvi’nin ilgili yazısı şu şekilde:

Bir dizi önlem daha almaya hazırlıyor. Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabıyla dövizdeki gerilemeyi sağlayan hükümet, enflasyonla mücadeleyi yeni hedef olarak belirledi.

Erdoğan, 2022 yılını enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele yılı ilan etti.

İktidar bu yönde iki ayaklı bir strateji izliyor.

Fiyat artışları karşısında en çok etkilenen dar ve sabit gelirlilerin gelirini artırmak amacıyla asgari ücreti yüzde 50 oranında yükseltti, memur ve emeklilerin maaş artışına refah payı ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan fiyat artışları nedeniyle sıkıntı yaşandığını inkâr etmedi. Tam aksine üzüntülerini paylaştı. “Fahiş fiyat artışları ve yükselen enflasyon yüzünden vatandaşlarımızın canının yandığını biliyoruz” dedi.

İkinci adım olarak hayat pahalılığı ve fiyat artışlarıyla mücadele süreci başlatılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, “2022 yılında önceliğimiz enflasyonla mücadele olacak. Nasıl ki kurdaki müsilajı temizlediğimiz gibi, enflasyondaki müsilajı da en kısa sürede ortadan kaldıracağız. Ekonomik gerekçelere dayanmayan fahiş fiyat artışlarıyla insanımızın alım gücünü düşürenlerin de gözlerinin yaşına bakmayacağız” demişti.

Döviz fiyatları yükselirken etiketleri roket hızıyla değiştiren marketler, dövizin gerilemesine rağmen bunu fiyatlara yansıtmadılar.

Dövizin köpüğü azaltıldı ama etiketlerin köpüğü vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Bunun üzerine bir yandan marketlere dönük olarak denetimler başlatılıp stokçulara verilecek cezaların oranı yükseltilirken, diğer yandan da Fiyat İstikrar Komitesi çalışmalara başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin başkanlığında iki kez toplanan Fiyat İstikrar Komitesi’ne, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da katıldı.

ÜÇ AYAKLI STRATEJİ

Fiyat İstikrar komitesinin toplantısında fiyatların düşürülmesi için üç ayaklı bir çalışma yürütülmesi kararı alındı.

1- Dövizdeki yükselişin neden olduğu girdi maliyetlerinin etkisinin azaltılması.

2- Arz güvenliğinin sağlanması.

3- Buna rağmen arz talep dengesi ile uyuşmayan fahiş fiyat artışlarının etkin bir şekilde denetlenmesi. Burada pek gündemimizde olmayan ama çok önemli bir nokta var. O da girdi maliyetlerinin azaltılması. Fiyat İstikrar Komitesi’nin ikinci toplantısından sonra 4 Ocak tarihinde yapılan açıklamada, “tarımsal ürünlerde girdi maliyetlerini azaltmak için kullanılan mekanizmalarda güncelleme yapılmasına” değiniliyor.

Fiyatları indir diyorsunuz. Ama üretici de maliyet artışlarını öne sürüyor. Birçoğu da haklı. Döviz artışı ve dış piyasalardan gelen yüksek talepler içeride maliyetlerimizi arttırdı. Üreticinin girdi maliyetlerini karşılamak için yeni destek mekanizmalarının devreye sokulması üzerinde çalışılıyor. Girdi maliyetlerinin bir kısmını devletin karşılamasını esas alan bir sistem üzerinde duruluyor. Bunun mekanizmasının üzerinde çalışılıyor. Hangi sektörleri kapsayacağı ve desteklerin miktarı Kabine Toplantısı’nda belirlenecek.